Supra-threshold contrast perception in glaucomatous and normal human subjects
Glokomlu ve normal olgularda eşik-üstü kontrast algılanması
  1. Tez No: 181192
  2. Yazar: CANAN ASLI UTİNE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURAK GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Göz Hastalıkları, Bioengineering, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Kontrast duyarlılık fonksiyonu, glokom, eşzamanlı aydınlatmakontrastı, eşik-üstü kontrast algılaması, Contrast sensitivity function, glaucoma, simultaneous lightness contrast, supra-threshold contrast perception
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Biyo-Medikal Mühendislik Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomedikal Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Sensörinöral retinanın lateral inhibisyon mekanizması, görme sistemimizin farklıaydınlatma bölgeleri arasındaki sınırı keskinleştirmesine izin verir. Kontrast, komşu iki bölgeninaydınlatmalarının farkının, bu aydınlatma değerlerinin toplamına oranı olarak tanımlanır. Kontrastduyarlılık, kişinin iki alan arasındaki aydınlatma farkını saptayabilme kabiliyetidir.Özellikle kronik açık açılı glokomun erken evrelerinde, kontrast duyarlılık değişiklikleri,görme alanı ve optik sinir başı değişikliklerinden daha önce görülür. Kontrast duyarlılık testlerininyararları arasında; diğer görsel değerlendirmeler ile gösterilemeyen gizli görme kayıplarınınsaptanabilmesi, tedavi sonuçlarının takip edilmesine olanak vermesi, hastanın görsel yetersizlik vefonksiyonel performans problemlerinin ortaya çıkarılabilmesi sayılabilir.Eş-zamanlı aydınlatma kontrastı (EAK) etkisi, bir cismin aydınlık derecesinin, kendiçevresine bağlı olduğunu gösterir. Aynı cisim, koyu zemin üzerinde olduğunda, açık renk zeminüzerinde olduğu duruma göre daha açık algılanır. Uyarlanmış bir EAK testi, glokomunsensörinöral retina üzerindeki yıkıcı etkileri sonucu, normal olarak gözlenen kontrast artımı veazalımı güçlendirmesi değişimlerini ortaya çıkarmak amacıyla uygulandı. Hem normal hemglokomlu olgular kontrast azalımlarını benzer şekilde güçlendirirken; glokomlu olguların, enyüksek kontrast artımı dışında, kontrast artımlarını güçlendiremediği gözlendi.Bu eşik-üstü kontrast duyarlılık testi ile, görme alanı değişiklikleri ortaya çıkmadan veklasik eşik-değerde kontrast duyarlılık testleri ile anormallik saptanmadan önce, kontrast duyarlılıkdeğişikliklerini saptanabilir. Erken evre glokom ve glokom-şüphesi bulunan olgularda, bu test ilkuygulanacak test olabilir. Ayrıca, glokomlu olgularda uygulanan diğer subjektif görseldeğerlendirme testleri de, bu kavram doğrultusunda gözden geçirilmelidir.
Özet (Çeviri)
The lateral inhibition mechanism of the sensorineural retina provides our visual systemwith a mean to sharpen the boundary between different luminances. Contrast is defined as the ratioof the difference in the luminance of two adjacent areas to the summation these luminance values.Contrast sensitivity is a measure of the ability of an individual to detect a difference in theluminance between two areas.Especially in the early stages of the chronic open angle glaucoma, contrast sensitivitychanges are seen earlier that visual field and optic nerve head changes. The usefulness and benefitof contrast-sensitivity testing include uncovering the hidden loss of vision not apparent throughother visual evaluations, providing a visual method to monitor the impact of treatmentintervention, and providing insights into the extent of patients? visual disability and functionalperformance problems.The simultaneous lightness contrast (SLC) effect demonstrates that the lightness of anobject depends on its immediate surround. A region seen against a dark background looks lighterthan an identical region seen against a light background.A modified SLC test was used to uncover the changes in the normal enhancement ofcontrast increments and decrements, due to deleterious effects of the glaucoma on neurosensorialretina. Both normal and glaucomatous subjects were found to overestimate contrast decrements ina similar manner. However, glaucomatous subjects failed to demonstrate enhancement of thecontrast increments, except for the largest increment. The test seem to detect the supra-thresholdcontrast sensitivity changes that occur before the visual field defects appear and classical thresholdcontrast sensitivity tests appear abnormal. It can be the first-line test in early stage and suspectedglaucoma cases. Additionally, other subjective visual assessment tests performed on glaucomatouspatients should be revised based on this concept.