Joint replenishment problem in two echelon inventory systems with transportation capacity
Ulaşım kısıtlı iki düzeyli envanter sistemlerinde toplu sipariş problemi
  1. Tez No: 181357
  2. Yazar: NASUH ÇAĞDAŞ BÜYÜKKARAMIKLI
  3. Danışmanlar: PROF. ÜLKÜ GÜRLER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stochastic Joint Replenishment Problem, Queueing Theory, Trans-portation Limitation, Inventory Theory.iii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 86
Özet
Bu şalışmada ulaşım kapasiteli envanter sistemlerindeki toplu sipariş problemics s süincelenmiştir. Once tek düzeyli şok perakendecili bir ortamda miktar bazlıs u ctoplu sipariş politikaları incelenmiştir. Siparişlerin, kapasitesi sınırsız olan birs s stedarikşiden perakendeciye taşınmasında kapasiteli kamyonlardan oluşmuş bir filoc s sskullanılmaktadır. Toplu siparişlerin kamyonlar tarafindan taşınması işlemleri,s s skamyonların birer işgoren, siparişlerin de birer müşteri olduğu bir kuyruk sis-s s us gtemi ile modellenmiştir. Bu model altında sisteme ait toplam maliyet fonksiy-sonu yazılmış, farklı ulaşım kısıtı senaryoları işin şeşitli şüzüm yaklaşımlarıs s c cs co u sgeliştirilmiştir. Daha sonra model, tedarikşide de envanter tutulan iki düzeylis s c ubir envanter sistemine genişletilmiştir. Depo envanter sisteminin şıkış sürecinin,s s c sudepo ile perakendeciler arasındaki taşıma sisteminin modellenmesinde kullanılanskuyruk sisteminin giriş sürecine eşdeğer olduğu güzlemlenmiş ve bu süreş karak-su sg go s ucterize edilmiştir. Bu giriş sürecini bir Erlang süreci ile yaklaşıklayarak, sistemes su u sait toplam maliyet fonksiyonu türetilmiştir. Yapılan yaklaşıklamanın perfor-u s smansını ülşmek ve sistem parametrelerinin duyarlılığını güzlemlemek amacıylaoc g oşeşitli sayısal şalışmalar yürütülmüştür.cs cs u u u us uAnahtar süzcükler : Rassal Toplu Sipariş Problemi, Kuyruk Kuramı, Ulaşımou s sKısıtlamaları, Envanter Kuramı.iv
Özet (Çeviri)
In this study, we examine the stochastic joint replenishment problem in the pres-ence of a transportation capacity. We first study the multi-retailer and single-echelon setting under a quantity based joint replenishment policy. A limitedfleet of capacitated trucks is used for the transportation of the orders from theample supplier in our setting. We model the shipment operations of the trucksas a queueing system, where the customers are the orders and trucks are theservers. Consequently, different transportation limitation scenarios and meth-ods of approach for these scenarios are discussed. We then extend our modelto a two-echelon inventory system, where the warehouse also holds inventory.We characterize the departure process of the warehouse inventory system, whichbecomes the arrival process of the queueing system that models the shipmentoperations between the warehouse and the retailers. This arrival process is thenapproximated to an Erlang Process. Several numerical studies are conducted inorder to assess the sensitivity of the total cost rate to system and cost parametersas well as the performance of the approximation.