Human face detection and eye localization in video using wavelets
Dalgacık dönüşümü kullanarak videoda insan yüzü ve gözlerin yerlerinin tespiti
- Tez No: 181356
- Danışmanlar: PROF. DR. AHMET ENİS ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Mühendislik Bilimleri, Electrical and Electronics Engineering, Engineering Sciences
- Anahtar Kelimeler: Human face detection, eye detection, eye localization, wavelet trans-form, edge projections, classiï¬cation, support vector machines, dynamic program-ming
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Mühendislik ve Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Video ve/veya imgelerde insan yüzü bulma ve güzlerin yerlerinin tespitiuu ogeştiËimiz yıllarda uzerlerinde ünemle durulan konular olmuşlardır. Bu ilginincg ü o snedenleri arasında, geliştirilen sistemlerin ve algoritmaların ticari ve kanun uygu-slamalarında şok geniş alanlarda kullanılmaları güsterilebilir. Bu tez şalışmasında,c s o csdalgacık dünüşumü kullanılarak insan yüzü bulma ve güzlerin yerlerinin tespitio us ü u uu oalgoritmaları geliştirilmiştir. Verilen bir imge veya video şerşevesinde, renks s ccbilgisi kullanılarak, insan yüzü olabilecek tüm alanlar tespit edildikten sonrauu ubu alanlar dalgacık dünüşumünde kullanılan yüksek-geşiren süzgeşten geşirilir.o us ü u u c uc cBüylece bu alanların kenarları vurgulanarak karikatür benzeri güsterimleri eldeo u oedilir. Yatay, dikey ve ï¬ltre-benzeri kenar izdüşumleri üznitelik sinyali olarakus ü odinamik programlama ve destekşi vektür makinaları kullanılarak sınıï¬andırılır.c oDeneysel sonuşlar, kullanılan üznitelik sinyallerinin destekşi vektür makinalarıc o c oile daha iyi sınıï¬andırıldığını güstermektedir. Benzer bir yüntemle, insan yüzüg o o uuolarak sınıï¬andırılmış bir alanın yatay- ve dikey-kesim kenar bülgelerinin yatays oËizdüşumleri ve proï¬lleri kullanılarak güzlerin yerleri tespit edilebilir. Ilgili ke-us ü onar bülgelerinin yatay izdüşumleri kullanılarak güzlerin yatay seviyeleri tespito us ü oedildikten sonra bu yatay seviyeler uzerinde her güz işin ayrı ayrı yatay kenarü ocproï¬lleri hesaplanır. Güz olabilecek tüm noktalar yatay kenar proï¬lleri ve yatayo useviyelerin yardımı ile tespit edilir, ve destekşi vektür makinaları ile sınıï¬andırılır.c oDeneysel sonuşlar, geliştirilen algoritmanın aydınlanma ve ülşek değişimlerindenc s oc gsetkilenmediğini güstermektedir.g ovviËAnahtar süzcükler : Insan yüzü tespiti, güzlerin tespiti, güzlerin yerlerinin tespiti,ou uu o odalgacık dünüşumü, kenar izdüşumleri, sınıï¬andırma, destekşi vektür makinaları,o us ü u us ü c odinamik programlama.
Özet (Çeviri)
Human face detection and eye localization problems have received signiï¬cantattention during the past several years because of wide range of commercial andlaw enforcement applications. In this thesis, wavelet domain based human facedetection and eye localization algorithms are developed. After determining allpossible face candidate regions using color information in a given still image orvideo frame, each region is ï¬ltered by a high-pass ï¬lter of a wavelet transform.In this way, edge-highlighted caricature-like representations of candidate regionsare obtained. Horizontal, vertical and ï¬lter-like edge projections of the candi-date regions are used as feature signals for classiï¬cation with dynamic program-ming (DP) and support vector machines (SVMs). It turns out that the proposedfeature extraction method provides good detection rates with SVM based clas-siï¬ers. Furthermore, the positions of eyes can be localized successfully usinghorizontal projections and proï¬les of horizontal- and vertical-crop edge image re-gions. After an approximate horizontal level detection, each eye is ï¬rst localizedhorizontally using horizontal projections of associated edge regions. Horizontaledge proï¬les are then calculated on the estimated horizontal levels. After deter-mining eye candidate points by pairing up the local maximum point locationsin the horizontal proï¬les with the associated horizontal levels, the veriï¬cation isalso carried out by an SVM based classiï¬er. The localization results show thatthe proposed algorithm is not aï¬ected by both illumination and scale changes.iiiiv