Afyonkarahisar ili ilköğretim okullarında öğrencilerin fen bilgisi dersine karşı olan ön yargılarının eğitim ve öğretime etkisi
The effects of the prejudices of students, on education and training, against the science lesson in primary schools Afyonkarahisar city
  1. Tez No: 181381
  2. Yazar: ESMA ÖZKAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SABRİ ÇEVİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen bilgisi, fen eğitimi, ön yargı.ii, Science, science education, prejudice.iv
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmada fen bilgisi öğretiminde öğrencilerin bu derse karşı olan ön yargılarının eğitimöğretim üzerinde etkisinin olup olmadığı, varsa ön yargıya neden olan faktörlerin nelerolduğu araştırıldı.Afyonkarahisar ilinde, ilköğretim okullarında fen bilgisi dersine yönelik ön yargıoluşumunda; öğrencilerin cinsiyetleri, ders kitapları, okul yeri, ailenin eğitim durumu, aileninekonomik durumu, öğretmenin bilgi ve formasyon durumu, ilköğretim müfredat programıgibi etkenlerin yanında fen bilgisine yönelik ön yargıları başka ne gibi faktörlerinetkilediğinin niteliksel olarak araştırılması amaçlanmıştır.Bu çalışmada, kaynak taraması, öğrenci ve öğretmenlere ön anket uygulanması, fen bilgisieğitimi semineri, öğretmen ve öğrencilerin ayrı gruplar oluşturarak yapılan taramakonferansı, gözlem, doküman incelemesi sonucunda veriler elde edilerek ana anket sorularıhazırlandı.2004-2005 eğitim öğretim yılı içerisinde Afyonkarahisar linde görev yapan fen bilgisiöğretmenlerinin tamamına ve il merkezi ve ilçelerindeki 4. ve 5. sınıf öğretmenlerinin birkısmı ile fen bilgisi dersi okutulan sınıflardaki yaklaşık 1888 öğrencinin katılımıyla bulgularelde edildi. Anketin uygulanması sonucunda 68 bağımlı değişkenin ?cinsiyet, okul yeri,okuduğu sınıf, aylık gelir, mezun olduğu bölüm? gibi serbest değişkenlere göre nasılkategorize edildiği SPSS istastistik paket programı yardımı ile incelendi. Veriler ortalama vestandart sapma kullanılarak yorumlandı. Elde edilen bulgulara göre öğrencilerde fen bilgisiidersine karşı ön yargı oluşumunda ders kitapları, öğretmenin bilgi ve formasyon eksikliği,öğretmenlerin öğrencilere eşit davranmamaları, öğrencilerin anlatılan konuların uygulamaalanlarını bilmemeleri, üst sınıf öğrencilerinin fen bilgisi dersinin zor olduğunusöylemelerinin etkili olduğu ortaya çıkmıştır. Bu ön yargı, öğrencilerin fen bilgisi dersindekendilerine olan güvenlerinin azalmasına yol açtığı ortaya çıkmıştır. Ancak bu olumsuz önyargının etkilerini yukarıda belirtilen unsurların düzeltilmesiyle ve yapılacak etkili rehberlikçalışmalarıyla ortadan kaldırılabileceği açıkça görülmektedir.2006, 155 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, whether the students? prejudice for science lesson have any effects on teachingtraining in this course?s teaching or not; if yes, the factors that lead to the prejudice areinvestigated.In this work, the aim is to investigate qualitatively what kind of factors besides the factorssuch as; sex, coursebook, instead of school, family?s educational status, family?s economicalstatus, primary school curriculum; effect the prejudice against science lesson inAfyonkarahisar.In this study; which is a quantitative investigation; basic questionare questions are preparedafter having data from source search, pre-questionare for the students and the teachers,science education seminar, scanning conference hold by for seperate student, teacher groupsand literature search and observation.The findings have been reached by the participation of whole science teachers and some of4th and 5th class and approximately 1888 students 4-8 grades teachers working inAfyonkarahisar the 2004-2005 educational year. As a result of the application of thequestionare , the relation of 68 depended variables with independed variables such as sex,instead of school, class, monthly income, the graduation department, is investigated with thehelp of the SPSS statistics programme. The data is assessed using mean and standartiiideviation. According to the findings reached; in the constitution of the prejudices againstscience lesson, coursebooks, teachers? lack of knowledge and educative status, teachers?inequal attitudes against students, students? not knowing the practice area of the topics taughtand the upper class students? saying that science lesson is `hard? ; are effective. It appearedthat this prejudice lead to the decrease of self-confidence it students science lesson. However,it is obviously seen that this negative prejudice?s effects can be removed by the correction ofthe items above and effective guidence studies.2006, 155 pages