Doğal taş atıksularının flokülasyon/koagülasyon yöntemiyle arıtılması
Purification of natural stone wastewaters with flocculation/coagulation method
- Tez No: 181384
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ ERSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Mermer, Traverten, Atıksu, Flokülasyon, Koagülasyon, Çökelme Hızı, Bulanıklık, Polimer (Flokülant), Marble, Travertine, Wastewater, Flocculation, Coagulation, SettlingRate, Turbidity, Polymer (Flocculant)
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Bu çalışmada, doğal taşların işlenmesi sırasında açığa çıkan süspansiyon halindekimermer ve traverten gibi doğal taş (DT) atıksularının flokülasyon ve koagülasyonyöntemleriyle arıtılması işleminde flokülasyon ve koagülasyon mekanizmalarınınaçıklanmasına çalışılmıştır. Deneylerde, poliakrilamid (PAA) esaslı anyonik,katyonik ve noniyonik flokülantlar ile çeşitli koagülantlar kullanılmıştır. Orijinalhaldeki DT atık suyunu temsilen ise mermer ve traverten süspansiyonukullanılmıştır. DT atık sularının arıtım performansları ise topaklanmış (floküleveya koagüle olmuş) süspansiyonun çökelme hızı ile çökelme sonrası ortaya çıkantemiz suyun bulanıklık verileri kullanılarak değerlendirilmiştir.lk aşamada, mermer ve traverten tozlarının pH'ya bağlı zeta-potansiyelölçümleri, mineralojik, kimyasal ve tane boyut analizleri yapılmıştır. kinciaşamada ise flokülasyon, koagülasyon ve ?koagülasyon+flokülasyon? metotlarıile DT atıksularında çökelme (sedimantasyon) testleri yapılmıştır. Çökeltmetestleri kapsamında, flokülant tipinin, molekül ağırlığının, anyoniklik derecesinin,dozajın ve süspansiyon pH'sının DT süspansiyonunun flokülasyonu üzerineetkileri incelenmiştir. Bunun sonucunda flokülasyonda etkin olan mekanizma veflokülasyon için optimum belirlenmiştir. Daha sonra travertenşartlarsüspansiyonunda, koagülant tipi, dozaj ve pH parametreleri üzerinde çalışılmış vebunların sonucunda koagülasyon mekanizmaları ortaya çıkartılmıştır. Bunlarailave olarak traverten süspansiyonuna ?koagülasyon+flokülasyon? metotlarıuygulanmıştır. Sonuç olarak flokülasyon ve koagülasyon gibi topaklanma(aggregation) teknikleri kullanılarak, DT atık sularının arıtılması için en iyiyöntem ve şartlar belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, flocculation and coagulation mechanisms in purification of natural stone(i.e., marble and travertine) wastewaters in suspension form resulting from processingof natural stones have been tried to explain. In the experiments, polyacrylamide basedanionic, cationic and nonionic flocculants and different type coagulants were usedand two different types of natural stone suspensions (NSS), marble suspension andtravertine suspension, were used as representative samples for original natural stonewastewaters. Purification performances of NSS were assessed under the data ofsettling rate of flocculated suspension and that of turbidity of c1ean water obtainedafter each settling test.In the first step, zeta potential measurements of marble and travertine powders inwater versus pH and their mineralogical, chemical and partic1e size analysis weredone. In the second step, sedimentation tests using flocculation, coagulation and“coagulation + flocculation”methods have been applied on the NSS. In the scope ofsedimentation tests, firstly the effects of flocculant type, molecular weight, chargedensity (anionicity degree), and dosage and suspension pH on flocculation of naturalstone suspensions (NSS) were investigated. Consequently, optimum conditions anddominant mechanism for their flocculation were determined. Then, coagulant type,dosage and pH parameters were studied on travertine suspension, and accordingly,coagulation mechanism(s) of NSS were determined. In addition,“coagulation andflocculation”method has been applied on travertine suspension. As a result, the bestmethod or methods and condition(s) to clarify natural stone wastewaters usingaggregation techniques such as flocculation and coagulation were determined.