İndigo yıkama ve pamuklu kumaş boyama yapan bir tekstil endüstrisinin arıtılmış atıksuyunda renk giderimi için en uygun koagülasyon/flokülasyon teknolojisinin belirlenmesi
Determination of the best available coagulation/flocculation technologies for colour removal from a treated textile industrial wastewater originated from the processes including indigo fabric washing together with cotton fabric dyeing
  1. Tez No: 374464
  2. Yazar: ŞENAY KIRHAN SESLER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜNAY YILDIZ TÖRE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Renk giderimi, KOİ giderimi, jar test, pre-hidrolize metal tuzları, doğal koagülantlar, tekstil atıksuyu, çamur
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Namık Kemal Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 172
Özet
Tekstil endüstrisi atık suları yüksek KOİ ve renk içeriğine sahiptir. Tekstil endüstrisinden kaynaklanan atık sulardaki renk toksisite problemiyle birlikte estetik problemlere de sebep olmaktadır. Tekstil endüstrilerinden kaynaklanan atık sulardaki rengin uygun ve etkili yöntemlerle giderilmesi çevre açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışmada tekstil endüstrisi kapsamında indigo esaslı denim kumaşı yıkama ve pamuk esaslı dokunmuş kumaş boyama işlemlerini birlikte yürüten bir endüstrinin biyolojik olarak arıtılmış atıksularında pre-hidrolize yeni tip koagülantlar ile doğal koagülantların yumaklaştırıcı olarak kullanıldığı jar test çalışmaları yapılmıştır. Yapılan deneysel çalışmalarda, PACl ile atıksu doğal pH numunesinde; %74 renk giderimi, %53 KOİ giderimi, 79 kg/gün çamur oluşumu ve 81 $/gün koagülant maliyeti hesaplanmıştır. PAFCl ile pH4 numunesinde; %97 renk giderimi, %55 KOİ giderimi, 71 kg/gün çamur oluşumu ve 27 $/gün koagülant madde maliyeti tespit edilmiştir. PFS ile pH4 numunesinde; %79 renk giderimi, %47 KOİ giderimi, 31kg/gün çamur oluşumu ve 20 $/gün koagülant madde maliyeti tespit edilmiştir. PFCl ile atıksu doğal pH numunesinde; %52 renk giderimi, %63 KOİ giderimi, 148 kg/gün çamur oluşumu ve 16 $/gün koagülant madde maliyeti tespit edilmiştir. Nişasta ile atıksu doğal pH numunesinde %52 renk giderimi, %60 KOİ giderimi, 509 kg/gün çamur oluşumu ve 1 $/gün koagülant madde maliyeti tespit edilmiştir. Kitosan ile pH3 numunesinde %88 renk giderimi, %56 KOİ giderimi, 24 kg/gün çamur oluşumu 14$/gün koagülant madde maliyeti tespit edilmiştir. Yapılan deneysel çalışmalar değerlendirildiğinde; PAFCl'nin en iyi sonuç veren pre-hidrolize metal tuzlarından ve Kitosanın en iyi sonuç veren doğal koagülantlardan olduğu tespit edilmiştir. Endüstri renk ve KOİ giderimi açısından alıcı ortam deşarj standartlarını bu koagülant maddelerle atıksuyun hem doğal pH'sında hem de pH ayarı yapılmış numunelerinde sağlayabilmektedir. Dolayısıyla, bu çalışmada çamur bertaraf maliyetleri maliyet değerlendirmesinde dikkate alınmadığı için, tesis yetkililerinin bu maliyetleri de göz önünde bulundurarak optimum çözüme ulaşması daha uygun olacaktır.
Özet (Çeviri)
Waste water of textile industry includes high COD and colour. The colour of textile waste water results in an esthetic problem as well as toxicity for receiving bodies. It is very important to decide which approach is the most suitable for colour removal from textile wastewater in terms of environment. In this study, jar tests, using novel pre-hydrolysed and natural coagulants, were performed for colour removal from an aerobic treated textile wastewater occured from an industry running indigo based fabric washing processes together with cotton based woven fabric dyeing processes. According to the experimental results, colour removal effiency were found as 74%, COD removal effiency were found as 53%, the least sludge production was measured as 79kg/day and chemical cost as 81$/day with PACl. The colour removal effiency were found as 97%, COD removal effiency were found as 55%, the least sludge production was measured as 71kg/day and chemical cost as 27$/day with PAFCl. The colour removal effiency were found as 79%, COD removal effiency were found as 47%, the least sludge production was measured as 31kg/day and chemical cost as 20$/day with PFS. The colour giderim effiency were found as 52%, COD removal effiency were found as 63%, the least sludge production was measured as 148kg/day and chemical cost as 16$/day with PFCl. The colour removal effiency were found as 52%, COD removal effiency were found as 60%, the least sludge production was measured as 509kg/day and chemical cost as 1$/day with Starch. The colour removal effiency were found as 88%, COD removal effiency were found as 56%, the least sludge production was measured as 24kg/day and chemical cost as 14$/day with Chitosan. As a conclusion, according to the experimental results, the best colour removal effiency was found both PAFCl and Chitosan at adjusted pH and natural pH samples. By the way, the system also provide the colour and COD removal discharge standarts at these pH for these coagulants too. But in this study, since sludge disposal cost didn't evaluated at these pH samples for every coagulant, investigated plant authority can decide to the optiumum coagulant and pH evaluating the sludge dewatering and disposal costs of the system . Key words : Colour removal, COD removal, jar test, Novel pre-hydrolysed coagulant, natural coagulant, textile wastewater, sludge.