Mevcut betonarme yapıların itme analizi ile hesabı ve Japon sismik indis yöntemi ile karşılaştırılması
Comparison of the results obtained by pushover analysis and seismic index method for existing buildings
- Tez No: 181389
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ALİ ERGÜN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Betonarme Binalar, tme Analizi, Japon Sismik ndisYöntemi, SAP2000, Reinforced Concrete Buildings, Pushover Analysis, Japanese SeismicIndex Method, SAP2000
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
Ülkemizde meydana gelen son depremler sonucu mevcut yapıların depremdayanıklılığı açısından yetersiz olduğu ortaya çıkmıştır. Bu nedenle deprem riskitaşıyan bölgelerde mevcut yapı stoğunun deprem güvenliğinin belirlenmesikonusunda çalışmalar başlamıştır.Deprem riski bulunan bölgelerdeki mevcut yapıların detaylı yapısal analizininyapılması mümkün değildir. Bu nedenle hızlı değerlendirme ile yapıların depremgüvenliğinin belirlenmesi gerekmektedir. Hızlı değerlendirme, yapıların depremedayanıklılığını ortaya koymaktan ziyade binaların mevcut durumu ile kullanımadevam edilebileceği ve hangi binaların detaylı incelemesinin gerektiğini ortayakoymaktadır.Bu çalışmada konut olarak kullanılan 3 farklı betonarme binaların ABYYHY 98deprem yönetmeliğinde öngörülen tasarım deprem yüklerine göre SAP2000programı ile pushover analizi (itme analizi) yapılarak performans seviyeleribelirlenmiş ve hızlı değerlendirme yöntemlerinden birisi olan Japon Sismik ndisYöntemi sonuçları ile karşılaştırılması yapılmıştır.2006, 132 sayfa
Özet (Çeviri)
Last eartquakes indicate that, many existing structures in Turkey do not havesufficent seismic safety. Workings began to determine the building? seismic safety.It?s practically impossible to examine all buildings by detailed structural analysis.So, it?s necessary to determine the seismic safety of buildings with a quickevaluation method. It?s inevitable to utilize a quick evaluation method for decidingwhich buildings need further detailed structural analysis, and which buildings canbe used with their existing seismic safety levels.In this study, three reinforced concrete buildings are examined with PushoverAnalysis, considering the seismic desing loads by the Turkish Eartquake ResistantDesign Code and to compare Japanese Seismic Index Method, which is betweenthe most accepted quick seismic safety evaluation.2006, 132 pages