KGDD malzemelerde östemperleme işleminin kesme parametrelerine ve takım ömrüne etkisinin araştırılması
Investigation of effect of austempering process on cutting parameters and tool life in ductile iron materials
- Tez No: 181393
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KUBİLAY ASLANTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yanak aşınması, Östemperlenmiş küresel grafitli dökme demir, CBNkesici takımlar, Sementit karbür kesici takımlar, şlenebilirlik
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Bu araştırmada, perlitik yapıya sahip KGDD malzemeye öncelikle 900ºC de 60 dakikasüreyle östenitleme işlemi uygulanmıştır. Bu işlemin ardından 250ºC ve 325ºC iki farklısıcaklık için 60 dakika süreyle östemperleme işlemi uygulanmıştır. şlenebilirlik testleri içinCBN (Cubic Boron Nitride) ve Cemented Carbide (CC) kesici takım malzemelerikullanılmıştır Her iki takım için KGDD ve ÖKGDD malzemelerinde kullanılabilirlikleriaraştırılmış ve optimum kesme şartları tespit edilmiştir. Belirlenen kesme şartlarında takımüzerine gelen kesme kuvvetleri ve iş parçalarının işlenen yüzeylerinin yüzey pürüzlülükdeğerleri ölçülmüştür. Bununla birlikte her iki takım malzemesi için takım aşınma testleriyapılmış ve takım ömrü-kesme hızı grafikleri elde edilmiştir. Deneysel bulgular düşüksıcaklıklarda östemperleme işlemi uygulanan malzemelerde kesme kuvvetlerinin daha büyükolduğu gösterilmiştir. Buna karşın, düşük östemperleme sıcaklıklarında elde edilen yüzeypürüzlülük değerleri daha iyi sonuç vermiştir. Yine düşük sıcaklıkta östemperlenennumunelerin kesilmesinde takımlar daha çabuk aşınmıştır. Bu çalışma sonunda elde edilendiğer bir sonuç ta; CBN kesici takımların hem KGDD hem de ÖKGDD malzemelerinişlenmesi için daha uygun bir takım olduğunun anlaşılmış olmasıdır.2006, 88 sayfa
Özet (Çeviri)
After this opration austempering is conducted by the time of 60 minutes for twodifferent temperatures 250ºC and 325ºC. CBN and Cemented Carbide cutting toolmaterials were used machinability tests. Each of tools machinabilities have beeninvestigated and determined optimum cutting conditions for DI and ADImaterials. Cutting forces on tools and surface roughness values of machinedsurface of workpieces are measured determined by cutting conditions. Also toolwear tests were carried out for DI and ADI materials. So a tool life is obtained foreach tool and workpiece. Experimental findings showed that cutting forces arehigher for materials subjected to austempering at low temperature.However, surface raughness valus are better at low austempering temperatures.Also tools were rapidly weared at cutting of austempered specimen with lowitemperature. The other result of this study is understood that CBN cutting toolsare more sutitable for machining nat only DI but also ADI materials.2006, 88 pagesKey Words : Flank wear, Austempered ductile iron, CBN cutting tools,Cemented Carbide cutting tools, Machinabilityii