Kil-su kolloidal süspansiyonlarının organik ve inorganik dispersantlar varlığında reolojik özelliklerinin incelenmesi
Examining of reologycal properties of clay-water colloidal suspensions in the presence of organic and inorganic dispersants
- Tez No: 181392
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. BAHRİ ERSOY
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Kaolinit, Viskozite, Zeta Potansiyel, Dispersanti, Kaolinite, Viscosity, Zeta Potential, Dispersantii
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu çalışmada, inorganik esaslı (STPP ve Sodyum Silikat) ve poliakrilamid esaslı organik(Reotan-L) dispersantlar varlığında kaolinit süspansiyonlarının viskozite ve zeta potansiyelölçümleri yapılarak akışkanlık davranış incelenmeye çalışılmıştır. Farklı pH'larda, dispersantkonsantrasyonuna bağlı olarak kaolinit süspansiyonlarının viskozite ve zeta potansiyel eğrilerielde edilmiştir. Deneysel çalışmalar sonucunda kaolinit süspansiyonları üzerine dispersanttipinin, konsantrasyonun ve süspansiyon pH'sının etkisi belirlenmiştir. Daha sonra, zetapotansiyel ve viskozite arasındaki ilişki incelenmiştir. Elde edilen sonuçlardan bazılarışunlardır, i) kaolinit süspansiyonunun viskozitesini azaltmada dispersantların etkisi, Reotan-L>STPP>Sodyum silikat şeklinde sıralanmaktadır; ii) dispersantlar ikili kombinasyonlarolarak kullanıldıklarında, Reotan-L+STPP ikili kombinasyonu, Reotan-L+Sodyum Silikatkombinasyonuna göre daha etkilidir, iii) dispersantların ikili kombinasyonlar olarakkullanılması tek kullanılmasına göre daha iyi sonuç (daha düşük viskozite) vermektedir, iv)süspansiyon pH'sı hem zeta potansiyel ve hem de viskozite üzerinde belirleyici roloynamaktadır; v) kaolinitin zeta potansiyeli, viskozitesini etkilemekte olup viskozite ve zetapotansiyel arasında yakın bir ilişki olduğu söylenebilir.2006, 95 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, zeta potential and viscosity measurements of kaolinite suspension were carriedout in the presence of inorganic (Sodium tripolyphosphate and sodium silicate) andpolyacrylamide based organic (Reotan-L) dispersants. The zeta potential and viscosity curvesof kaolinite suspension have been obtained depending on dispersant concentration at differentsuspension pHs. After the experimental measurements the effects of dispersant type,concentration and suspension pH on the zeta potential and viscosity of kaolinite suspensionwere determined. Afterwards, the relationship between the zeta potential and viscosity data ofkaolinite suspension has been examined. Some of the obtained results are as follows; i) theorder of effectiveness of the dispersants used on decrease of the suspension?s viscosity isReotan-L > STPP > Sodyum silicate; ii) when the dispersants are used as dual, Reotan-L+STPP combination is more effective than Reotan-L+Sodyum silicate combination; iii)using dual dispersant combination gives better results (low viscosity) with regard to using ofsingle dispersant; iv) suspension pH plays a determining role on both zeta potential ofkaolinite and accordingly viscosity of kaolinite suspension; v) zeta potential of kaoliniteparticles in suspension affects the viscosity of kaolinite suspension, and also it can beexpressed that there is a near relationship between the zeta potential and viscosity.2006, 95 pages