Akşehir Gölü'ndeki bazı balıkların (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758, Alburnus nasrededini Battalgil, 1944) endoparazit faunası üzerinde araştırmalar
An investigation on endoparasite fauna of some fish species (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758, Alburnus nasreddini Battalgil, 1944) from Lake Akşehir
- Tez No: 181397
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET OĞUZ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Akşehir Gölü, Alburnus, Cyprinus, helmint, parazit, Paradilepis scoleciana, Pomphorhynchus laevisiv, Alburnus, Cyprinus, helminth, Lake Akşehir, parasite, Paradilepisscoleciana, Pomphorhynchus laevisv
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu çalışmada, Temmuz 2004 ile Haziran 2005 tarihleri arasında AkşehirGölü'nden temin edilen 7 Cyprinus carpio ve 34 Alburnus nasreddini'ninmetazoon endoparazitleri üzerinde incelemeler yapılmıştır. Konak balıklarda ikiparazit tanımlanmıştır: Paradilepis scoleciana (Rud., 1819) ve Pompmhorhynchuslaevis (Müller, 1776). Bu türlerden P. scoleciana 1 C. carpio`nun safra kesesinde(%14,3; 7 parazit/balık), P. laevis, 21 A. nasreddini'nin bağırsağında (%61,8; 3,8parazit/balık) rastlanmıştır. Paradilepis scoleciana Türkiye parazit faunası içinyeni kayıt özelliği taşımaktadır. Parazitlere ait karakteristik yapılar resimlerleayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Ayrıca her bir parazit türüne ait enfeksiyonyüzdeleri ile ortalama, minimum ve maksimum enfeksiyon yoğunlukları,mevsimlere ve balık boyuna göre değerlendirilerek tanımlanmıştır.2006, 40 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the presence of metazoan parasites on 7 Cyprinus carpio and 34Alburnus nasreddini from Lake Akşehir, Turkey were investigated between July2004 and June 2005. Two parasite species were identified in the host fishes:Paradilepis scoleciana (Rud., 1819) and Pompmhorhynchus laevis (Müller,1776). From these species, P. scoleciana was found in gall bladder of 1 C. carpio(%14,3; 7 parasite/fish) and P. laevis in intestine of 21 A. nasreddini (%61,8; 3,8parasite/fish). Paradilepis scoleciana is a new record for parasite fauna of Turkey.The characteristic structure of this parasite species were described and shown infigures. In addition, minimum-maximum and mean intensity of parasites andinfection prevalence were determined using seasonal data and size distribution ofthe host fish.2006, 40 pages