Akşehir Gölü'ndeki bazı balıkların (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758, Cobitis simplicispinna Hanko, 1924) ektoparazit faunası üzerinde araştırmalar
An investigation on ectoparasite fauna of some fish species (Cyprinus carpio Linnaeus, 1758, Cobitis simplicispinna Hanko, 1924) from Lake Akşehir
- Tez No: 181399
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET OĞUZ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Parazitoloji, Biology, Parasitology
- Anahtar Kelimeler: Akşehir Gölü, helmint, Cobitis, Cyprinus, Gyrodactyluselegans, Gyrodactylus cobitis, parazitiv, Cobitis, Cyprinus, Gyrodactylus elegans, Gyrodactylus cobitis, helminth, Lake Akşehir, parasitev
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada, Temmuz 2004 ile Haziran 2005 tarihleri arasında AkşehirGölü'nden temin edilen 7 Cyprinus carpio ve 90 Cobitis simplicispinna'nınmetazoon ektoparazitleri üzerinde incelemeler yapılmıştır. Konak balıklarda üçparazit tanımlanmıştır: Gyrodactylus elegans, Nordmann, 1832; Gyrodactyluscobitis Bykhovskii, 1933; Dactylogyrus extensus Mueller ve Van Cleave, 1932(Monogenoidea, Platyhelminthes). Bu türlerden Gyrodactylus elegans (%42,9;293,6±482,0 parazit/balık) ve (%85,7; 9,8±6,8),Dactylogyrus extensussolungaçlarında; (%68,9; 15,6±18,5) iseC. carpio`nun G. cobitisC. simplicispinna'nın solungaç ve yüzgeçlerinde görülmüştür. G. cobitis Türkiyeparazit faunası için yeni kayıt özelliği taşımaktadır. Parazitlere ait karakteristikyapılar resimlerle ayrıntılı olarak tanımlanmıştır. Ayrıca her bir parazit türüne aitenfeksiyon yüzdeleri ile ortalama, minimum ve maksimum enfeksiyonyoğunlukları, mevsimlere ve balık boyuna göre değerlendirilerek tanımlanmıştır.2006, 52 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the presence of metazoan ectoparasites on 7 Cyprinus carpio and 90Cobitis simplicispinna from Lake Akşehir, Turkey were investigated between July2004 and June 2005. Three parasite species were identified in the host fishes:Gyrodactylus elegans, Nordmann, 1832; Gyrodactylus cobitis Bykhovskii, 1933;Dactylogyrus extensus Mueller and Van Cleave, 1932 (Monogenoidea,Platyhelminthes). From these species, Gyrodactylus elegans (%42,9; 293,6±482,0parasite/fish) and Dactylogyrus extensus (%85,7; 9,8±6,8), were found on gills ofC. carpio, and G. cobitis (%68,9; 15,6±18,5) on gills and fins ofC. simplicispinna. G. cobitis is a new record for parasite fauna of Turkey. Amongthese parasites described G. cobitis above mentioned is the new records forparasite fauna of Turkey. The characteristic structure of these parasite specieswere described using figures. In addition, minimum-maximum and mean intensityof parasites and infection prevalence were determined using seasonal data andsize distribution of the host fish.2006, 52 pages