Alüminanın extrüzyonla şekillendirilmesi
Forming of alumina by extrusion
- Tez No: 181398
- Danışmanlar: PROF. DR. FARUK EMRULLAHOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Alümina, Ekstrüzyon, Organik katkılar, Seydişehir alüminası, Cr2O3katkısı, Na - CMC, Alumina, Extrusion, Organic additive, Seydişehir alumina, Cr2O3additive, Na-CMC
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Ekstrüzyon geleneksel seramik ve refrakter alanında uzun bir geçmişi olan en eski bir şekilverme prosesi olup uzun boyutlu seramik ürünlerin üretiminde gerekli ve ekonomik açıdandüşük maliyetli bir teknik olarak kendini ispatlamıştır, Ekstrüzyon tekniği ile fırın tüpleri,tuğlalar, izolatörler, katalitik ve elektronik altlıklar, termokapl koruyucu tüpleri, ve sonzamanlarda ısı değişim tüp ve bal peteği şekilli altlıklar üretilmektedir.Geleneksel seramikler, kaolinit gibi kil mineralleri ihtiva ederler ve su ile karıştırıldığındayüksek plastik özellik kazanırlar(5). Al2O3, ZrO2, SiO2, gibi kil içermeyen modern seramikkompozisyonların ekstrüzyon prosesi için uygun şartlarda plastik özelliğe sahip karışımlarınhazırlanması için organik katkılara ihtiyaç vardır.Bu çalışmada Alcoa CT 3000 SG, orijinal ve yıkanmış-kalsine edilmiş Seydişehir aluminatozlarından ekstrüzyon yöntemi ile seramik üretiminde çeşitli bağlayıcı sistemleri ileekstrüzyon parametreleri incelenmiş ve en uygun ekstrüzyon şartları belirlenmiştir. Üretilenboru ve çubuk şeklindeki ekstrüze parçalar, bağlayıcı giderme ve (1450, 1500, 1550, 1600 ve1650 ºC'lerde) sinterleme işleminden sonra çeşitli karakterizasyon testlerine tabi tutulmuştur.Numunelerin su emme ve basma dayanım değerleri ölçülmüştürTüm numunelerde sinterleme sıcaklığı artışına paralel olarak dayanımlar artmıştır. En yüksekdayanımlar Alcoa aluminasından üretilmiş ürünlerden alınmıştır. Yıkanarak soda azaltılmış vesonra 1200 ºC'de kalsine edilmiş Seydişehir alumina tozundan üretilmiş ürünler orijinalSeydişehir aluminasına göre daha yüksek dayanım göstermiştir.2006, 80 sayfa
Özet (Çeviri)
Extrusion is very old forming process which has a background on classical ceramicand refractory scopes and proved itself as an essential and economic technique atproduction of long dimensioned ceramic products. Furnace tubes, bricks, insulators,catalytic and electronic mounts, thermocouple protective tubes, and recently heatexchangers and honeycomb formed mounts are manufactured with extrusiontechnique.Classical ceramics contains clay minerals like coalinit and they would have highlyplastic property with mixing with water. For modern ceramic compositions whichdon?t contain clay like Al2O3 , ZrO2, SiO2, extrusion process needs organic additivesat proper conditions to prepare plastic characterized mixtures.This study, the optimum conditions was determined for extrusion of Alcoa CT 3000SG, original Seydişehir alumina powder and washed-calsined Seydişehir aluminapowder with various binders. After binder removing and sintering (at 1450, 1500,1550, 1600 and 1650 ºC) process, various characterization tests were applied to tubeand rod type extrusion parts. The absorption and compressive strength values for thespecimens were measured and determined.For all specimens strengths increased parallel to the sintering temperature. Thehighest strengths were taken from the products produced from Alcoa alumina. Theproducts which produced from Seydişehir alumina powder which was washed andsodium oxide removed and then calsined at 1200ºC showed higher strength thanoriginal Seydişehir alumina.2006, 80 pages