Kiremitlerin fiziksel özelliklerinin iyileştirilmesinin araştırılması
An investigation on improving the physical properties of roofing tile
- Tez No: 181396
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR KARASU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kiremit, su emme, eğme mukavemeti, sepiyolit, melas, bor, polimer, katkı, Tile, water absorption, bending strength, sepiyolit, molasses, boron, polymer, additive
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu tezde, kiremitlerin fiziksel özelliklerinin iyileştirilmesi için çalışmalaryapılmıştır. Kiremitlerin fiziksel özelliklerinin iyileştirilmesi daha uzun sürelerkullanılabilmeleri açısından büyük önem taşımaktadır. En önemli özellikler ise suemme ve eğme mukavemetidir. Bu amaç doğrultusunda, sepiyolit, şeker fabrikasıatığı melas, bor ve metil hidroksi etil selüloz ile vinil asetat standart bünyeye ilaveedilmiştir. Sepiyolit 500 µm altı ve 100 µm altı olarak iki farklı tane boyutundailave edilmiştir. 500 µm altı % 5, % 10, % 15 oranlarında, 100 µm altı % 1, % 2,% 3 oranlarında kullanılmıştır. Melas % 0.1, % 0.2, % 0.3, % 0.4 oranlarında,polimerler ise % 0.1, % 0.2, % 0.3, % 0.4, % 0.5, % 1, % 3, % 5 oranlarındabünyeye katılmıştır. Bor ise % 1, % 2, % 3 oranlarında kullanılmıştır. Ancak, borkatkılı denemelerde 900 oC ve 950 oC olmak üzere iki farklı sinterleme sıcaklığıile çalışılmış ve sıcaklığın etkisi de gözlenmiştir. Standart reçetenin kimyasalanalizi ve tane boyut dağılımı analizi yapılmıştır. Kullanılan katkılar sonucundaçıkan numunelerin fiziksel özelliklerine bakılmış ve standart reçeteninkiylekarşılaştırmalar yapılmıştır.Sonuç olarak 500 µm altı sepiyolit katkılı deneme hariç su emme ve eğmemukavemetleri iyileşme göstermiştir. Ancak sepiyolit ve bor katkılı numunelerdetaneler yüzeyde beyaz olarak görüldüğünden estetik açıdan görünüş bozukluğunaneden olmuşlardır.2006, 99 sayfa
Özet (Çeviri)
Physical properties of roofing tile body were studied. Physical propertieslike water absorption and bending strength of roofing tile are very important interms of determining service life. For this purpose; sepiyolit, molasses, boron,methylhydroxyethylcellulose and vinyl acetate were added to standart roofing tilebody. Sepiyolit was used in particle sizes which are under 500 µm and 100 µm.Sepiyolit with the sizes of-500 and-100 µm were added to tile in proportion of5, 10, 15 % and 1, 2, 3 % respectively. Molasses were added to tile in proportionof 0.1, 0.2, 0.3, 0.4 %; polymers as 0.1, 0.2, 0.3, 0.4, 0.5 , 1 , 3, 5 % and boron as1, 2, 3 %. However, samples containing boron were sintered at 900 oC and 950 oCfor obsereving temperature effect on tile. Standart recipe?s chemical and particlesize distribution analysis were done. Sample?s physical properties were comparedwith those of standart tile body.As a conclusion, the tile body?s water absorption and bending strengthproperties were improved in all kind of addition but sepiyolit with the size of -500 µm. However, tile surface?s aesthetical appearence became bad with boronand sepiyolit additives.2006, 99 pages