Bir otomobil lastiğinin nümerik olarak gerilme ve titreşim analizi
Numerical stress and vibration analysis of a pneumatic tire
  1. Tez No: 181407
  2. Yazar: MURAT KARAKUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OSMAN ELDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Otomobil Lastiği, Sonlu Elemanlar Metodu, Gerilme Analizi veTitreşim, Pneumatic Tire, Finite Elements Method, Stress Analysis and Vibration
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 115
Özet
Otomobil lastiklerinin tehlikeli kesitlerini ve sönümleme özelliklerini tasarım aşamasındabelirlemek için ayrıntılı bir sonlu eleman modeli hazırlanmıştır. Kauçuk malzemenin doğrusalolmayan malzeme davranışı ve lastiğin içinde bulunan karkas malzemesi kompozit malzemeolarak kabul edilmiştir. Lastik ile zemin arasında temas analizi modellenmiştir. Nümerikanalizden alınan sönümlenme özelliklerinin sınanması için doğal frekans ve sönümlemekatsayıları ölçülmüştür. Lastik sonlu elemanlar yöntemi ile 2 ve 3 boyutlu olarakmodellenmiş, gerilme analizi ve modal analizi gerçekleştirilmiştir. Analiz sonuçlarınınsınanması için deney düzeneği kurularak, bir damper ölçme yöntemiyle değişik sınırşartlarında doğal frekanslar ölçülmüştür. Nümerik ve deneysel sonuçların tutarlı olduğubelirlenmiştir. Sonuç olarak; tasarım aşamasında lastiğin sönümleme özeliklerinin tahminedilebileceği ve üretim aşamasında harcanan zaman ve paranın azaltılabileceği gösterilmiştir.2006, 101 sayfa
Özet (Çeviri)
A finite element model was carried out to describe critical regions in pneumatic tire andvibration properties of the tire. Non liner behavior of rubber material and body ply in the tirewas analyzed as a composite material. Contact analysis between tire and ground weremodeled numerically. Natural frequencies and damping coefficients were measuredexperimentally and then they are compared with numerical results. Tire was modeled in twoand tree dimension with finite element method, stress and modal analysis were performed.Natural frequencies were measured with different boundary conditions. Accuracy ofnumerical and experimental results was determined. As a result, it is showed that dampingproperties of the pneumatic tire at design process can be estimated and process time and costat production can be decreased.2006, 101 pages