Yüksek oranda alüminyum oksit ihtiva eden yüksek gerilim izolatör massesi üretimi ve özelliklernin araştırmalar
Production of high voltage insulators containing high Al2O3 content and investigation of properties
- Tez No: 181429
- Danışmanlar: DOÇ.DR. ALİ KARTAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
- Anahtar Kelimeler: zolatör, alümina, sinterleme, Insulator, alumina, sintering
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 79
Özet
Bu çalışmada yüksek gerilim izolatörü üretilmiştir. Bunun için şu an üretimde kullanılankuvars yerine alümina kullanılmıştır. Alümina kullanılarak yüksek gerilim alümina massesiüretilmiş ve üretilen bu massenin özellikleri incelenmiştir. Deneysel çalışmada üç farklı reçeteuygulanmıştır. Bu reçetelerde belirtilen oranlarda hammaddelerden tartımlar alınıp,öğütülmüştür. Öğütme işlemi 2,5 saat sulu olarak yapılmıştır. Öğütme sonunda masse snekeve filter presten geçirilerek plastik masse elde edilmiştir. Daha sonra şekillendirme işlemiyapılarak numuneler sırlı ve sırsız olarak sinterleme işlemi yapılmıştır. Sinterleme işlemi1310 oC'de yapılmıştır.Sinterleme işlemi öncesi ve sonrasında numunelere kuru küçülme, pişme küçülmesi, suemme, mukavemet ve yağda delinme testi uygulanmıştır. Sinterleme işlemi gerçekleştirilennumunelerin ayrıca XRD, SEM ve Kimyasal analizleri de yapılarak inceleme yapılmıştır.Deneysel çalışmalar sonucunda oluşturulan alümina massenin kuru küçülme, pişmeküçülmesi, mukavemet ve su emme test sonuçları kuvars massenin sonuçlarından daha iyideğerde çıkmıştır. Alümina massenin yağda delinme test sonucu da standartlara uygunçıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study high voltage insulator was produced. For this purpose alumina was used insteadof quartz which is currently used. High voltage alumina masse was produced by usingalumina and properties of this masse was investigated. Three different recipes were used inexperiment. Specified ratios of raw materials were weighed and grown. Grinding was appliedby 2,5 hours in wet condition. At the end of grinding masse were passed from sneke and filterpress and plastics masse was produced. After the shaping process, samples were sintered withand without glazing. Sintering was performed at 1310 oC.Dry shrinkaga, firing shrinkage was measured before and after sintering. Water absorbtion,strength and oil penetration was applied to the samples. Mineralogical content of the sinteredsamples were investigated by XRD, SEM, Chemical Analysis techniques.As a result of the experimental studies it was found that; alumina containing masse sampleshas better drying shrikage, firing shrinkage, strength and water absorbtion voiles. Oilpenetration test result of alumina containing mass is also suitable to that of standards.