Patateste yabancı otlara karşı çıkış öncesi ve çıkış sonrası herbisitlerin etkisi
Efficacy of pre- and post- emergence herbicide against weeds in potato
  1. Tez No: 900850
  2. Yazar: ALİ IJAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KHAWAR JABRAN, PROF. DR. ÇİĞDEM ULUBAŞ SERÇE, DOÇ. DR. EMİNE KAYA ALTOP
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Solanum tuberosum, Yabancı ot yönetimi, Çıkış öncesi herbisitler, çıkış sonrası herbisitler, Yabanci ot kontrol verimliliği, PCR amplifikasyonu, Solanum tuberosum, Weed management, Herbicides, Pre-emergence, Post-emergence, Weed control efficiency, PCR amplification
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bitkisel Üretim ve Teknolojileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 100
Özet
Yabanci otlar, besin, su, ışık ve yer açısından kültür bitkileriyle rekabet etmelerine yardımcı olan yüksek rekabet yetenekleri nedeniyle verim ve üretim için bir sorun oluşturur. Kimyasal yöntemler yani herbisitler, düşük maliyetleri, uygulama esnekliği ve yüksek verimlilikleri nedeniyle en çok tercih edilen yöntemdir. Herbisitlere aşırı güven ve plansız kullanım nedeniyle yabancı otlarda herbisitlere dayanıklılık gelişmekte ve bu durum verimde azalmaya neden olmaktadır. Bu çalışma, farklı herbisitlerin patates üretim alanlarında sorun olan yabancı otlara etkisini belirlemeyi ve en zararlı üç yabancı otun moleküler tanımlanmasını amaçlamıştır. Çalışma kapsamında beş farklı etki mekanizmasına sahip toplam on üç çıkış öncesi ve sonrası herbisit kullanılmıştır. Saha sonuçları, Türkiye'nin yabancı ot florasına göre çıkış öncesi herbisitlerin en iyi yabancı ot mücadelesini sağladığını göstermiştir. Herbisitler arasında klomazon, flufenaset + metribuzin ve metribuzin (hem çıkış öncesi hem de çıkış sonrası), sırasıyla %74.51, 74.22, 73.33 ve %71.17'lik yabancı ot kontrolü ve sırasıyla 28.71, 27.99, 27.27 ve 26.22 ton/ha ile öne çıkmıştır. Çıkış sonrası herbisitlerin çoğu tatmin edici sonuçlar sağlayamamıştır. PCR amplifikasyonu ve jel elektroforezi sonuçlarına göre yapılan moleküler tanımlamada, en sorunlu yabancı otların Chenopodium album L., Salsola kali L. ve Amaranthus retroflexus L. olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Weeds are a threat to the yield and production of any field crop due to their high competitive ability, which helps them to compete with crop plants for nutrients, water, light, and space. Herbicides are popular weed control method due to their low cost, application flexibility, and high efficiency. This study aimed to determine the effect of different herbicides on potato weeds, and molecular identification of the three most destructive potato weeds. A total of thirteen pre-and post-emergence herbicides with five distinct modes of action was used. The field results indicated that pre-emergence herbicides provided the best weed management according to the weed flora of Turkiye. Among the herbicides clomazone, flufenacet + metribuzin, and metribuzin (both pre and post) were prominent with weed control efficiency (WCE) of 74.51,74.22, 73.33, and 71.17% yielding 28.71, 27.99, 27.27, and 26.22 tons/ha, respectively. Most of the post-emergence herbicides failed to provide satisfactory results. As for molecular identification, the PCR amplification and gel electrophoresis results identified the weeds as Chenopodium album L., Salsola kali L., and Amaranthus retroflexus L.