Cebir paket programları vasıtasıyla izomorfizm kavramının öğretimi
Teaching isomorphism concept through algebra software packages
- Tez No: 181450
- Danışmanlar: PROF. DR. RAMAZAN DİKİCİ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: İzomorfizm kavramı, soyut cebir, bilgisayar destekli öğretim, ISETL, GAP, Isomorphism concept, abstract algebra, computer assisted instruction, ISETL, GAP
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Bu çalışmada, izomorfizm kavramının öğretiminde üç farklı öğretim yöntemininöğrenci başarısına olan etkileri karşılaştırılmıştır. Bu amaçla izomorfizm kavramı,öğrencilere ISETL ve GAP bilgisayar yazılımlarının kullanıldığı bilgisayar destekliöğretim yöntemleri ve geleneksel öğretim yöntemi kullanılarak aktarılmıştır.Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesiİlköğretim Bölümü Matematik Eğitimi Anabilim Dalı'nda, aynı öğretim üyesinin dersverdiği iki farklı şubedeki 79 üçüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Bu iki şube rasgelebir şekilde deney ve kontrol gruplarına ayrılmıştır. Deney grubunu oluşturanşubelerdeki öğrenciler tekrar rasgele bir şekilde iki farklı gruba ayrılarak bu gruplardeney grubu-1 ve deney grubu-2 olarak belirlenmiştir. 2005-2006 öğretim yılının birincidöneminde beş hafta süreyle gerçekleştirilen çalışmada, araştırma eşit olmayan kontroldeseni kullanılarak yapılmıştır. Araştırmanın verileri izomorfizm bilgi testi ölçeğindenelde edilmiştir.Araştırma hipotezlerinin test edilmesine yönelik olarak, ?One-Way ANOVA? ve?bağımsız grup t- testi? kullanılmıştır. Sonuçlar, ISETL ve GAP programlamadillerinin kullanıldığı iki farklı bilgisayar destekli öğretim yöntemi arasında anlamlı birfarklılık bulunmadığını göstermiştir. Aynı zamanda çalışmada elde edilen sonuçlardan,izomorfizm kavramının öğretiminde hem ISETL ve hem de GAP programlama dilininkullanıldığı bilgisayar destekli öğretim yöntemlerinin geleneksel öğretim yönteminegöre daha etkili olduğu görülmüştür.2006, 100 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of three different teaching methods to the student?s success inteaching isomorphism concept have been compared. By this aim the isomorphismconcept has been taught to the students by using computer assisted instruction methodsincluding ISETL and GAP programming language and traditional method.The sample of study consist of total 79 third year undergraduate students who are in twodifferent classes and are taught by the same lecturer at the Department of PrimaryMathematics Education of Kazım Karabekir Education Faculty of Atatürk University.These two classes were randomly separated into experimental and control groups. Thestudents in the experimental group class randomly grouped into two again and thesegroups were named as experimental group-1 and experimental group-2. Nonequitionalcontrol group design was used in this study which has been carried out for five weeks inthe first semester of 2005-2006 academic year. The data of this study was obtained fromisomorphism knowledge test.In order to test research hypothesis proposed ?One-way ANOVA? and ?independentgroup t-test? were used. The results showed that there is no meaningful differencebetween the two different computer assisted instruction methods using ISETL and GAPprogramming languages. In addition, the results of this study demonstrated that inteaching isomorphism concept computer assisted instruction methods using both ISETLand GAP programming languages were more effective than traditional teaching method.2006, 100 pages