Osmotik koşullandırma (priming) uygulamalarının kivi (Actinidia deliciosa) tohumlarında çimlenme ve çıkış üzerine etkileri
The effects of priming treatments on seed germination and emergence of kiwifruit (Actinidia deliciosa)
  1. Tez No: 181457
  2. Yazar: ÖZLEM ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. SEZAİ ERCİŞLİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Kivi, priming, çimlenme ve çıkış, Kiwifruit, priming, germination and emergency
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu araştırma, çimlenme oranı düşük olan kivi tohumlarında, priming uygulamalarınınçimlenme ve çıkış üzerine olan etkilerini ortaya koyabilmek amacıyla, AtatürkÜniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümüne ait laboratuar ve seradayapılmıştır. Çalışmada Hayward çeşidine ait kivi tohumları materyal olarakkullanılmıştır.Araştırmada, PEG (-0,5, -1 ve -1,5 MPa), KNO3 (0,30 ve 0,35 mol/l), KH2PO4 (0,30 ve0,40 mol/l), Mannitol (0,50 ve 0,60 mol/l), NaCl'ün (0,1 ve 0,5 mol/l) farklı dozlarıkullanılmıştır. Ayrıca, kivi tohumlarına sadece saf su kullanılarak yapılan Hydropriming tekniği de uygulanmıştır. Kivi tohumları bu solüsyonlar ve saf su içerisinde 3, 6ve 9 gün süreyle 17 ve 250C'lik sıcaklık içeren farklı iki inkübatör içerisindebekletilmişlerdir. Daha sonra petri kaplarında çimlendirilen bu tohumlar, içerisindeperlit bulunan saksılarda çıkış denemesine tabi tutulmuşlardır.Araştırma sonuçlarına göre, çimlenme oranları %1,28-82,37 arasında değişmiş ve enyüksek tohum çimlenme oranı 170C'de 9 gün süresince -1 MPa PEG solüsyonundabekletilerek çimlendirmeye tabi tutulan tohumlardan elde edilmiştir. Uygulamalarınçıkış üzerine etkileri incelendiğinde, 170C'de 9 gün saf suda bekletilen uygulamanın(hydropriming) en yüksek çıkış oranını (%76,40) verdiği tespit edilmiştir. Çıkış oranıise 250C'de bütün uygulamalarda genel olarak %1,28 olarak bulunmuştur.Sonuç olarak, tohum çimlenmesinde ve tohum çıkışında PEG (Polyethyleneglycole) veHydropriming uygulaması en iyi sonucu vermiştir.2006, 65 Sayfa
Özet (Çeviri)
The aim of this study was to determine the effects of priming treatments on seedgermination and emergence of kiwifruit which has germination problems. This studyconducted in laboratories and greenhouses belongs to Atatürk University AgriculturalFaculty Department of Horticulture. The kiwifruit cv. Hayward was used asexperimental material.In this study, different doses of PEG (-0,5, -1 and -1,5 MPa), KNO3 (0,30 and 0,35mol/l), KH2PO4 (0,30 and 0,40 mol/l), Mannitol (0,50 and 0,60 mol/l) and NaCl (0,1and 0,5 mol/l) were used. Moreover, hydropriming technique was used for seedgermination. Kiwifruit seeds were held in this solutions and pure water for 3, 6 and 9days at 17 and 250C in incubators. After that germinated seeds in petri dishes weretransferred to trays including perlitte media for emergency tests.According to results, germination ratio of kiwifruit seeds varied between 1,28% and82,37% and the highest germination ratios were obtained from the -1 MPa PEGtreatment at 170C held for 9 days. However the highest emergence ratio (76,40%) wasobtained from hydropriming treatment at 170C for 9 days.As a result, PEG (Polyethyleneglycole) and hydropriming treatments were found betterfor seed germination and seed emergency.2006, 65 pages