Erzurum Atatürk Üniversitesi kampusunda ağaç ve çalı formundaki bitkilerde bulunan afit türleri(homoptera: aphididae) ve doğal düşmanları
Determination of aphid species (homoptera: aphididae) and their natural enemies on trees and shrubs in campus of Atatürk University Erzurum, Turkey
- Tez No: 181460
- Danışmanlar: PROF.DR. ŞABAN GÜÇLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, ağaç ve çalı, afit, parazitoit, predatör, Erzurum, trees and shrubs, aphid, parasitoit, predator
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 61
Özet
Bu çalışma, 2004 ve 2005 yıllarında Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampusunda ağaçve çalı formundaki bitkilerde bulunan afit türlerini ve bu türlerin doğal düşmanlarınıbelirlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışma sonucunda, yedi farklı konukçu bitki üzerindeAphididae familyasına bağlı Aphidinae ve Lachninae alt familyalarından dört tribüs,yedi cinse ait yedi tür belirlenmiştir. Afit türleri arasında Myzaphis rosarumKaltenbach'un en yaygın tür olduğu, Pterocomma pilosum Buckton'un ise en yüksekpopulasyona sahip olduğu belirlenmiştir. Çalışmada, Coccinellidae familyasına ait birpredatör tür ve Aphidiidae familyasına mensup 11 parazitoit tür saptanmıştır. Parazitoittürlerden Adialytus salicaphis Fitch, Aphidius agulius Mackauez, Aphidiusschimitscheki Stazı, Binodoxys heraclei Haliday, Pauesia unilachni Gahan ve Lipolexisgracilis Förster (Aphidiidae) Türkiye faunası için yeni kayıttır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out to determine the aphid species and their natural enemies ontrees and shrubs in Campus of Atatürk University Erzurum, Turkey in 2004 and 2005.As a result of the study, totally seven different plants were obtained as aphid host. Inthis study a total seven species from seven genera belonged to two subfamilies(Aphidinae and Lachninae) of the family Aphididae were recorded. Among the aphidspecies, Myzaphis rosarum Kaltenbach was the most widespread species andPterocomma pilosum Buckton had the highest population levels. Separately, onepredator species of the family Coccinellidae and 11 parasitoid species of the familyAphidiidae were found. Among these species, Adialytus salicaphis Fitch, Aphidiusagulius Mackauez, A. schimitscheki Stazı, Binodoxys heraclei Haliday, Pauesiaunilachni Gahan and Lipolexis gracilis Förster (Aphidiidae) are new records for theTurkish fauna.