Şekerpancarı (Beta vulgaris L.)'nda yabancı ot kontrolü için kritik periyodun belirlenmesi
Determination of the critical period of weed control in sugar beet (Beta vulgaris L.)
- Tez No: 181461
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ZENGİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Şekerpancarı, yabancı ot, kritik periyot, Sugar beet, weed, critical period
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Erzurum'da 2005 yılında yapılan bu çalışmada, şekerpancarı ekim alanlarında optimumyabancı ot mücadelesi zamanının (kritik periyot) belirlenmesi amaçlanmıştır. DenemeAmaranthus refroflexus, Polygonum aviculare, Chenopodium album, Cirsium arvense,Lamium amplexicaule ve Convolvulus arvensis ile doğal olarak bulaşık alandayürütülmüştür. Bu amaçla tesadüf blokları deneme desenine göre 4 tekrarlı olarakkurulmuş olan denemede parseller bitki gelişme dönemine bağlı olarak farklıperiyotlarda yabancı otlu ya da yabancı otsuz bırakılmıştır. Çalışma sonuçları kabuledilebilir şekerpancarı verimini sağlamak için şekerpancarının ekimden, ürün çıkışından8 hafta sonrasına kadar yabancı otsuz tutulması gerektiğini göstermiştir. m2'de 217,5adet yabancı ot bulunan denemede, yabancı otlarla kritik periyodun, ürün çıkışından 8hafta sonrasına kadar sürdüğü belirlenmiştir. Dolayısıyla ürün çıkışından itibaren, busüreler dışında yapılan mücadelenin verim artışı açısından önemli etkisinin olmayacağıbelirlenmiştir.2006, 53 Sayfa
Özet (Çeviri)
In field experiment conducted in 2005 in Erzurum, the optimum timing (critical period)for weed control in sugar beet was investigated. Experiment was designed according torandomized complete blocks, and Amaranthus refroflexus, Polygonum aviculare,Chenopodium album, Cirsium arvense, Lamium amplexicaule and Convolvulusarvensis were naturally infested on experimental plot. With this aim plots weremaintained weed-free or weedy for different periods based on crop growth stage. Theresults of this study suggested that a weed-free period from planting to 8 weeks aftercrop emergency was enough to provide acceptable sugar beet yield. The critical periodwas determined from planting to 8 weeks after crop emergency in the fields with 217,5in m2. Hence, the results of the study suggest that weed control program for the regionmay not be very effective as long as increase yield are not applied in these pre-determined critical period after emergency.2006, 53 pages