Türkiye florasında doğal olarak yetişen bazı bitki türlerinin antimikrobial ve antioksidan aktivitelerinin incelenmesi
Investigation of antimicrobial and antioxidant activities of some herb species which are naturally grown in Turkey flora
  1. Tez No: 181462
  2. Yazar: ELİF ÜNAL
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. AHMET ÇAKIR, Y.DOÇ.DR. AYDAN KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: İn-vitro Çalışmalar, Bitki Ekstraktı, Antimikrobiyal Aktivite, Antioksidan Aktivite, In-vitro Studies, Plant Extracts, Antimicrobial Activity, AntioxidantActivity
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmamızın amacını, Türkiye florasında (çoğunlukla Erzurum ili ve çevresi) doğalolarak yetişen bazı bitkilerin 10 bakteri ve 1 fungus türünden oluşan testmikroorganizmaları üzerindeki antimikrobiyal ve antioksidan aktivitelerininbelirlenmesi oluşturmaktadır. Bu amaçla, 25 bitki türünün toprak üstü kısımları ayrı ayrısu, etanol, aseton ve kloroform ile ekstrakte edildi. Bu ekstrelerin testmikroorganizmaları üzerindeki etkileri, agar difüzyon yöntemi kullanılarak incelendi.Bitkilerin aseton ekstrelerinin su, etanol ve kloroform ekstrelerine nazaran daha güçlüantimikrobiyal etkilere sahip oldukları belirlendi. Test edilen bitkiler arasında Ziziphoraclinopodioides (keklik otu)'in aseton, etanol, kloroform ekstreleri, test edilen tümmikroorganizmalarına karşı 10-35 mm arasında değişen inhibisyon zonu oluşturmuştur.Diğer taraftan diğer bitkilerin, test edilen mikroorganizma türüne bağlı olarak değişikoranlarda antimikrobiyal etkiye sahip oldukları tespit edildi. Test edilenmikroorganizmalar içerisinde en hassas olan bakteriler B. megaterium, Proteus vulgaris,Bacillus subtilis ve Staphylococcus aureus'tur.20 bitki türünün tiyosiyanat yöntemi kullanılarak antioksidan aktiviteleri ve DPPH (1,1-difenil-2-pikril-hidrazil, Sigma D-9132) radikal giderme aktivitesi belirlenmiştir.Çalışma sonuçları, test edilen bitkiler arasında Thymus fallax (kekik), Ziziphoraclinopodioides (keklik otu), Artemisia ve Hypericum türlerinin, diğerlerine nazaran dahagüçlü antioksidan ve radikal giderme aktivitesine sahip olduğunu göstermiştir. Mevcutsonuçlar bize, Ziziphora clinopodioides (keklik otu) ve Thymus fallax (kekik)bitkilerinin güçlü antimikrobiyal ve antioksidan özelliklerinden dolayı gıda veeczacılıkta yeni doğal bir kaynak olarak kullanılabilineceğini göstermektedir.2006, 93 sayfa
Özet (Çeviri)
This study is aimed to determine antimicrobial and antioxidant activities of some plantsgrowing naturally in Turkey flora (especially in Erzurum region), the testmicroorganisms including ten bacteria and one fungus species. For this purpose, the soilupper parts of twenty five plants were extracted separately by water, ethanol, acetoneand chloroform. The effects of extracts on test microorganisms were determined byusing agar diffusion method. It was found that the acetone extracts of the plants hadstronger antimicrobial effects than that of the water, ethanol and chloroform extracts.Among the tested plant species acetone, ethanol and chloroform extracts of Ziziphoraclinopodioides inhibited the growth of all tested microorganisms producing a zonediameter of inhibition from 10 to 35 mm. On the other hand, it was observed that othertested plant species showed various degrees of antimicrobial activities depending onsusceptibility of tested microorganisms. The most sensitive bacteria among all bacteriastrains are B. megaterium, Proteus vulgaris, B.subtilis and Staphylococcus aureus.The antioxidant activity, using thiocyanate method, and DPPH (1,1-difenil-2-pikril-hidrazil, Sigma D-9132) radical scavenging effects of twenty plant species were studied.The result showed that Thymus fallax (thyme), Ziziphora clinopodioides, Artemisia andHypericum species have stronger antioxidant and radical scavenging effects ascompared with other tested plants. Consequently, the present result show that Thymusfallax (thyme), Ziziphora clinopodioides can use as a new natural source in food andpharmaceutical industry due to their strong antimicrobial and antioxidant properties.2006, 93 pages