Yüksek fırın cürufu ve doğal zeolit katlılı kendiliğinden yerleşen betonların termo-mekanik özellikleri
Thermo-mechanical properties of self compacting concrete containing natural zeolite and blast furnace slag
- Tez No: 181486
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İBRAHİM TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden yerleşen beton, yüksek fırın cürufu, doğal zeolit, basınç dayanımı, eğilme dayanımı, ısı iletkenliği, ultrasonik hız, Self compacting concrete, blast furnace slag, natural zeolite, compressivestrength, flexure strength, thermal conductivity, ultrasonic pulse velocity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu çalışmada doğal zeolit (DZ), yüksek fırın cürufu (YFC) ve DZ+YFC'nunkendiliğinden yerleşen betonların (KYB) ısı iletkenliği, basınç dayanımı, ultrasonikhızı, eğilme dayanımı ve yoğunluk üzerindeki etkileri incelenmiştir. DZ ve YFCağırlıkça %10, % 20, % 30 oranlarında çimento yerine kullanılmıştır. %10 DZ, %10,%20, %30 YFC ve %10 DZ+%20 YFC kullanılarak 500-700 mm arasında yayılmaçapına sahip KYB üretmek mümkün olmuştur. Portland çimentosu (PÇ) ile yerdeğiştirilen DZ, YFC ve DZ+YFC miktarının artması ile ısı iletkenliğinin azaldığıgörülmüştür. DZ, YFC ve DZ+YFC miktarının PÇ ile yer değiştirmesinden dolayı ısıiletkenliğinde sırasıyla maksimum % 32, %23, % 22 azalma meydana gelmiştir. DZ'nin eklenmesiyle numunelerin basınç dayanımı da azalmıştır. YFC'li betonların basınçdayanımları erken yaşlarda düşük çıkmış fakat kür süresinin artmasıyla basınçdayanımlarının arttığı gözlemlenmiştir. Basınç dayanımı, eğilme dayanımı ve ultrasonikhız değerleri 3, 7, 28 ve 90 günlük kür peryotları sonucunda belirlenmiştir. Sonuçolarak, 90 günlük kür süresi sonucunda en yüksek basınç dayanımı ve ultrasonik hızdeğerleri %10 YFC katkılı numunelerde ve en yüksek eğilme dayanımı ise %20 YFCkatkılı numunelerde elde edilmiştir. Basınç dayanımı ve ultrasonik hız arasında üstel birilişki, eğilme dayanımı ve basınç dayanımı arasında ise logaritmik bir ilişki eldeedilmiştir. Elde edilen ilişkilerde her bir mineral katkı için sadece sabitler farklıçıkmıştır.2006, 90 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the results of a study conducted to evaluate the influence of natural zeolite(NZ),blast furnace slag( BFS) and both NZ+BFS on the thermal conductivity (TC),compressive strength, ultrasonic pulse velocity (UPV), flexure strength and density ofself-compacting concrete (SCC). NZ, BFS were added as replacement for cement bydecreasing the cement in rations of 10, 20 and 30 % by weight. TC decreased with theincrease of NZ, BFS and NZ+BFS as replacement for Portland cement. The maximumreductions in the TC due to NZ, BFS and NZ+BFS were up to 32, 23 and 22 percentrespectively. The addition of NZ, BFS and NZ + BFS in the concrete had a decreasingeffect on TC. The addition of NZ decreased compressive strength as a functionreplacement percent. The compressive strength of BFS concretes was low at early ages,but with increase of curing time the compressive strength of BFS concretes dramaticallyincreased. In addition, the relationship between UPV and compressive strength areevaluated. It is possible to produce SSC using 10% NZ, 10%, 20%, 30% BFS and 10%NZ+20% BFS with a slump flow in the range of 500 to 700 mm. Compressive strength,flexure strength and UPV were determined at 3, 7, 28, 90-day. Finally, it was observedthat the specimens with BFS %10 and for 90-day had the highest compressive strengthand UPV. It was observed that the specimens with BFS %20 and 90-day had the highestflexure strength. The relationship between UPV and compressive strength wasexponential for NZ, BFS and NZ+BFS. The relationship between flexure strength andcompressive strength was logarithmic for NZ, BFS and NZ+BFS. However, constantsin the experiments wee different for each mineral admixture and each level replacementof PC.2006, 90 sayfa