Glutatyon redüktaz enziminin insan eritrositlerinden saflaştırılması ve bazı ilaçların enzim aktivitesi üzerine etkilerinin araştırılması
Purification of human erythrocytes glutathione reductase, investigation effect of some drugs on this enzyme
- Tez No: 181487
- Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER İRFAN KÜFREVİOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Glutatyon redüktaz, insan, eritrositler, ilaçlar, inhibisyon, Glutathione reductase, human, erythrocytes, drugs, inhibition
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Glutatyon redüktaz [Glutatyon: NADP+ oksidoredüktaz, EC 1.8.1.7; GR] enzimi, insaneritrositlerinden saflaştırıldı. Saflaştırma; hemolizatın hazırlanması, amonyum sülfatçöktürmesi, afinite kromatografisi ve jel filtrasyon kromatografisi yöntemleriyle yapıldı. İnsaneritrosit GR enziminin saflaştırılması %29 verimle 2800 kat olarak gerçekleştirildi.Ayrıca, insan eritrosit GR enzim aktivitesi üzerine bazı ilaçların etkileri araştırıldı. İnhibisyonetkisi gösteren ilaçlardan sülfanilasetamid, seftriakson sodyum, rifamisin SV sülfat,vankomisin HCl, kloramfenikol, sefuroksim sodyum, imipenem, seftazidim, ornidazol,ketoprofen, lornoksikam, diklofenak sodyum ve tenoksikam için I50 değerleri ve Ki sabitlerihesaplandı. İnsan eritrosit GR enzimi için I50 değerleri sırayla 0,59 mM, 2,88 mM, 0,211 mM,6,622 mM, 2,751 mM, 19,88 mM, 0,0445 mM, 2,713 mM, 22,44 mM, 7,42 mM, 0,355 mM,7,265 mM ve 0,1139 mM olarak hesaplandı. Ki sabitleri de sırayla 0,856 mM, 3,711 mM,0,275 mM, 15,107 mM, 3,847 mM, 23,5 mM, 0,0602 mM, 3,593 mM, 28,49 mM, 22,138mM, 0,423 mM, 20,971 mM ve 0,108 mM olarak hesaplandı.2006, 88 sayfa
Özet (Çeviri)
Glutathione reductase [Glutathione: NADP+ oxidoreductase, EC 1.8.1.7; GR] enzyme waspurified from human erythrocytes. The purification was performed by preparation ofhemolysate, ammonium sulphate precipitation, affinity chromatography and gel filtrationchromatography. Purification of human erythrocyte GR enzyme was obtained with a yield of%29, as 2800 fold, respectively.In addition, effects of some drugs on human erythrocyte GR enzyme activity wereinvestigated. I50 values and Ki constants were calculated for sulphanylacetamide, ceftriaxonesodium, rifamycin SV sulphate, vancomycin HCl, kloramfenikol, cefuroxime sodium,imipenem, ceftazidime, ornidazole, ketoprofen, lornoxicam, diclofenac sodium and tenoxicamfrom drugs showing inhibition effects. I50 values were calculate as 0,59 mM, 2,88 mM, 0,211mM, 6,622 mM, 2,751 mM, 19,88 mM, 0,0445 mM, 2,713 mM, 22,44 mM, 7,42 mM, 0,355mM, 7,265 mM and 0,1139 mM respectively. Ki constants were found as 0,856 mM, 3,711mM, 0,275 mM, 15,107 mM, 3,847 mM, 23,5 mM, 0,0602 mM, 3,593 mM, 28,49 mM,22,138 mM, 0,423 mM, 20,971 mM and 0,108 mM for human erythrocyte GR respectively.2006, 88 pages