Tinkal'in Termalgravimetrik Analizinin İncelenmesi
Dehydration kinetics of tincal from thermogravimetric data
- Tez No: 181506
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. FATİH SEVİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tinkal, dehidrasyon, termal analiz, Suziki ve Coats-Redfern Metodu, Tincal, Thermal Decomposition, Suzuki Method, and Coats-RedfernMethod
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 63
Özet
Bu çalışmada tinkalin termal ayrışmasının kinetik parametreleri TGA datalarıkullanılarak incelenmiştir. Kinetik analiz için Suziki ve Coats-Redfern metodlarıuygulanmıştır. Coats-Redfern metoduna göre tinkalin ayrışma kinetiğinin iki kademehalinde meydana geldiği ve her iki bölgede de birinci mertebe kinetik modele uyduğubelirlenmiştir. Bu metodla aktivasyon enerjisi değerleri I.Bölge için 149,17743 kJ.mol-1ve II.Bölge için 5,45384 kJ.mol-1ve frekans faktörleri, I.Bölge için 1,2.1016 dak-1 veII.Bölge için 5,23.108 dak-1 olarak hesaplanmıştır. Suziki metodu için aktivasyonenerjisi ve frekans faktörü sırasıyla 60,9520 kJ.mol-1 ve 67,21378.105 dak-1 olarakhesaplanmıştır.2006, 52 sayfa
Özet (Çeviri)
The kinetic parameters of the thermal decomposition of tincal have been investigated byusing TGA data. Suzuki and Coats-Redfern methods have been applied for the kineticinvestigation. It was determined that decomposition kinetics of tincal was occurred intwo steps and both regions suitably fit a first-order kinetic model. According to Coats-Redfern method, the activation energy and frequency factor were found as 149,17743kJ.mol-1 and 1,2.1016min-1 for region I and 5,45384 kJ.mol-1 and 5,23.108 min-1 forregion II respectively. The activation energies and frequency factors were found as60,9520 kJ.mol-1 and 67,21378.105 min-1 for Suzuki method.2006, 52 pages