İki farklı kontak basıncı altında aısı 1045 çeliğinin fretting yorulması üzerinde indüksiyonla sertleştirmenin etkisi
Influence of induction hardening on fretting fatigue behaviour of aisi 1045 steel under two different contact pressures
- Tez No: 181507
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. RECEP SADELER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yorulma, Fretting yorulması, İndüksiyonla sertleştirme, Kontakbasıncıi, Fatigue, Fretting fatigue, Induction hardening, Contact pressureii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Fretting, temas eden iki eleman arasında meydana gelen küçük genlikli titreşimli birkayma olayıdır. Fretting'e genellikle titreşim neden olur, fakat temas halinde olanelemanlardan birinin yorulma yüklemesine maruz kalması da fretting'e sebep olabilir.Fretting'de gözlenen aşınma ve yorulma çatlaklarının oluşumu, yüzey şartlarındankuvvetli bir şekilde etkilenir. İndüksiyonla sertleştirme işlemi, hem yerel sertliği artıranhem de yüzeyde bası artık gerilmelerinin oluşumunu sağlayan temel bir yüzeysertleştirme işlemidir. Bu çalışmada, farklı iki kontak basıncı altında (100 ve 200 MPa),AISI 1045 çeliğinin fretting yorulma davranışı üzerinde indüksiyonla sertleştirmeninetkisi incelenmiştir. Sonuçlar, indüksiyonla sertleştirilmiş AISI 1045 çeliğinin düz vefretting yorulma davranışlarında, işlemsizlerle karşılaştırıldığında, %30'un üzerindeiyileşmenin elde edildiğini göstermiştir. Bununla beraber, mevcut çalışma aralığı içinhem indüksiyonla sertleştirme işlemi uygulanmış hem de uygulanmamış numunelerdekontak basıncının fretting hasarının oluşumunda dikkate değer bir etkiye sahip olmadığıtespit edilmiştir.2006, 82 Sayfa
Özet (Çeviri)
Fretting involves contact between surfaces undergoing small cyclic relative tangentialmotion. In general, vibration causes the fretting, but one of components contactingsubjected to fatigue loading also causes the fretting damage. The resultant wear andinitiation of fatigue cracks are strongly influenced by the nature of the surface. Theinduction hardening treatment is an established surface hardening treatment whichproduces both local hardness and the development of compressive stresses in thesurface. The present investigation is designed to assess the effect of the inductionhardening treatment on the fretting fatigue behaviour of AISI 1045 steel under twodifferent contact pressures (100 and 200 MPa). The results showed that the plain andfretting fatigue behaviours of induction hardened AISI 1045 steel were improved above%30 compared to untreated. However, the effect of contact pressure in the range of thepresent study was not significant for both untreated and induction hardened specimens.2006, 82 pages