AISI 1045 çeliğinin fretting yorulmasına korozyon davranışına fosfat kaplamanın etkisi
The effect of phosphate coating on corrosion and fretting fatigue of AISI 1045 steel
- Tez No: 181509
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YAŞAR TOTİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: AISI 1045 çelik, fretting yorulma, fosfat kaplama, korozyoni
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu çalışmada 12 mm çapında soğuk çekilmiş ve silindirik AISI 1045 (C45) çeliğindenhazırlanmış numunelere yapılan mangan fosfat kaplama işleminin düz (frettingsiz)yorulma, fretting yorulma dayanımları ve korozyon davranışları üzerindeki etkisiaraştırılmıştır. Hazırlanan yorulma numunelerine dönel eğilmeli yorulma cihazında düz(frettingsiz) ve fretting yorulma deneyleri uygulanmıştır. Numunelerin korozyondeneyleri ise %3,5 NaCl çözeltisinde ve 1 N H2SO4 ortamında potansiyostat testcihazında gerçekleştirilmiştir.Yapılan fretting yorulma deneylerinde fretting olayının, malzemelerin yorulmadayanımı üzerinde önemli derecede düşüşe neden olduğu gözlenmiştir. Mangan fosfatkaplama işleminin, AISI 1045 çeliğinin fretting yorulma davranışı üzerinde etkiliolduğu ve fretting yorulma limitini önemli miktarda artırdığı tespit edilmiştir. Ancakmangan fosfat kaplama işleminin AISI 1045 çeliğinin düz (frettingsiz) yorulmadayanımı üzerinde fazla bir artışa sebep olmadığı gözlenmiştir. Ayrıca mangan fosfatkaplama işleminin AISI 1045 çeliğinin korozyona karşı direncini de artırdığı tespitedilmiştir.2006, sayfa 83
Özet (Çeviri)
In this study, the effect of manganese phosphate coating process on the plane fatigue,fretting fatigue strength and corrosion behaviours for the diameter of 12 mm of cold-drawed cylindrical AISI 1045 (C45) steel samples was investigated. The plane andfretting fatigue tests were applied to the prepared fatigue samples on a rotating bendingfatigue test system. The corrosion tests of the samples were also performed in 3,5%NaClsolution and 1N H2SO4 environment by a potansiyostat.It was observed that the fretting phenomena in the result of tests caused to significally adecrease interms of fatigue strength. It was also determined that of manganesephosphate coating process effective on the fretting fatigue behaviour of AISI 1045 steeland increased mostly fretting fatigue limit. However, ıt was found that this process wasnot bring about a great raise on the plane fatigue strength of AISI 1045 steel. Besides,manganese phosphate coating process increased the corrosion resistance of the steel.2006, 83 pagesKeywords : AISI 1045 steel, fretting fatigue, phosphate coating, corrosionii