Fizik öğretiminde analoji kullanımının ve kavramsal değişim metinlerinin kavram yanılgılarının giderilmesine ve öğrenci başarısına etkisinin araştırılması
An investigation on the effects of analogy and conceptual change text on remediating of misconceptios and student success in physics teachingn
  1. Tez No: 181511
  2. Yazar: REFİK DİLBER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHATTİN DÜZGÜN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Analoji, kavramsal değişim metinleri, fizik öğretimi, kavramyanılgısı, öğrenci başarısı, tutum.i, Analogy, conceptual change text, physics teaching, misconception, studentsuccess, attitude.i
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Bu çalışmada, analoji kullanımının ve kavramsal değişim metinlerinin, kavramyanılgılarının giderilmesi ve öğrenci başarısına etkisi araştırılmış olup, kullanılanyöntemin öğrencilerin fiziğe karşı tutumları üzerine etkisine ve öğrencilerin başarılarıile tutumları arasında bir ilişkinin olup olmadığına da bakıldı.Çalışmanın örneklemini, Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi FenBilgisi Öğretmenliği Anabilim Dalında iki farklı şubeden 95 birinci sınıf öğrencisioluşturmaktadır. Uygulama 2004-2005 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemindegerçekleştirildi. Şubelerden birisi analoji ve kavramsal değişim metinleri kullanılarakders anlatılan deney, diğeri ise geleneksel yöntemle ders anlatılan kontrol grubu olarakseçildi ve bu seçim rastgele yapıldı. Çalışmada veri toplama aracı olarak Kavram Testi,Fen Alanına Yönelik Tutum Ölçeği ve Bilimsel İşlem Beceri Testi olmak üzere başlıcaüç ölçekten faydalanıldı.Çalışmada hipotezlerin test edilmesine yönelik olarak, ilişkili grup t-testi ve ilişkisizgrup t-testi kullanıldı. Elde edilen sonuçlar incelendiğinde, gerek başarı bakımındangerekse kavram yanılgılarının giderilmesinde, deney grubunun kontrol grubuna oranladaha başarılı olduğu tespit edildi, uygulanan yöntemin öğrencilerin tutumları üzerindeherhangi bir etkisinin olmadığı anlaşıldı. Çalışmada ayrıca, öğrencilerin başarıları iletutum puanları arasında da düşük bir korelasyonun olduğu tespit edildi.2006, 122 sayfa
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of analogy and conceptual change text on remediation ofmisconceptions and on student success were investigated. It is also aimed to determinethe effects of the treatment on students? attitudes to physics and to find out any relationbetween attitudes and achievements of the students.The subjects of the study were 95 first year undergraduate students, who are in twodifferent classes in the department of primary science education, in Kazım KarabekirEducation Faculty, Ataturk University. Treatment was carried out in the secondsemester of 2004-2005 academic term. One of the classes was randomly selected astreatment group in which analogy and conceptual change text was used, the other ascontrol group in which traditional teaching methods were used. The data was obtainedby means of Brightness Concept Test, Physics Attitude Test and Scientific ProcessSkills Test.In order to test research hypothesis, paired sample t-test and independent group t-testwere used. The results showed that the experimental group is more successful than thecontrol group in terms of both students? success and elimination of misconceptions. Inaddition to, it was found that the method used had no effect on students? attitudetowards physics. Moreover, it was also determined that there was a low correlationbetween student success and attitude scores.2006, 122 page