Korunan, otlatılan ve sürülüp terk edilen mera alanlarının bitki örtülerinin karşılaştırılması
Comparising plant floras of the ungrazing, grazing and ploughed abandoned areas.
  1. Tez No: 181522
  2. Yazar: TUNCAY ÖNER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİNALİ ÇOMAKLI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mera vejetasyonu, botanik kompozisyon, Sürülüp terk etme, taşıma kapasitesi, toprağı kaplama oranı, Rangeland vegetation, botanical composition, abandoned, carriyingcapacity, covering rate
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
Bu araştırma, Erzurum Tuzcu Köyünde korunan, otlatılan ve sürülüp terk edilen üç farklımera alanında 2005 yılında yürütülmüştür. Çalışmada; bitkisel özelliklerden botanikkompozisyon, toprağı kaplama oranı, mera kalite derecesi, mera taşıma kapasitesi vebenzerlik indeksi gibi konular ele alınırken toprak özellikleri açısından bazı fizikselve kimyasal özellikler incelenmiştir. Korunan ve otlatılan mera alanlarının yüksek,sürülüp terk edilen mera alanının ise düşük seviyede organik madde içeriğine sahipolduğu, pH yönünden nötr yada hafif asit karakterde olduğu tespit edilmiştir.Buğdaygiller, botanik kompozisyonda ortalama olarak % 44,8 , baklagiller % 19,3 vediğer familyalara ait türler % 35,9 oranında tespit edilmiştir. Toprağı kaplama oranıortalama % 40,9 olarak belirlenmiştir. En yüksek mera kalite derecesi 47,13 ilekorunan alanda, en düşük mera kalite derecesi ise 36,30 ile sürülüp terk edilen alandabelirlenmiştir. Mera durumu yönünden tüm kesimler orta sınıfta yer almıştır. Merasağlık sınıfı korunan alanda sağlıklı, diğer iki mera alanında riskli olarak tespitedilmiştir. Mera alanlarının ortalama hayvan otlatma günü 1 BBHB için ortalama1,03 ay (HOA) dır. Mera kesimleri arasındaki benzerlik indeksinin % 68,40 ile %74,79 arasında değiştiği belirlenmiştir. Agregat stabilitesi en yüksek otlatılan alanda(% 88,4), en düşük sürülüp terk edilen alanda.(% 78) belirlenmiştir.2006, 41 sayfa
Özet (Çeviri)
This study was carried out on three different range sites, ungrazing, grazin andploughed abandoned. Botanical composition, canopy coverage ratio, rangeland qualitydegree, carrying capacity, similarity index, physical and chemical soil properties of fourdifferent sites were determined. Organic matter content of the soil was high in grazedand ungrazed area it was moderate in abondoned area. The pH of the soil was neutral orslightly asidic. Botanical composition was determined as 44.8 % grasses, 19.3 %legumes and 35.9 % other plant families. The average of plant covering rate was 40.9%. The highest rangeland quality degree was 47.13 in ungrazed area while the lowestrangeland quality degree was 36.30 in abondoned area. All rangeland sites were inmedium class. The average carrying capacity was 1.03 month for a domestic animal perhectare. Similarity index among range sites ranged from 68.40 % to 74.79 %.Aggregate stability was the highest (88.4 %) in grazed area and it was the lowest (78%) in abondoned area.2006, 41 pages.