Çavdarda olgun embriyodan kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonunu etkileyen faktörlerin incelenmesi
Determınatıon of factors affectıng callus formatıon and plant regeneratıon of rye(Secale cereale L.) mature embryo culture
  1. Tez No: 181523
  2. Yazar: İSMAİL BEZİRGANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KAMİL HALİLOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Çavdar, olgunlaşmış embriyo, embriyogenik kallus, in-vitrorejenerasyon.i, rye, mature embryo, embryogenic callus, in-vitro regeneration.ii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 53
Özet
Olgun embriyodan etkili bir kallus oluşumu ve bitki rejenerasyonu sistemini geliştirmekve çavdar genotiplerinin doku kültürüne tepkilerini belirlemek amacıyla yapılan buçalışmada Bu amaçla çavdarın diploid ve tetraploid formlarının olgun embriyolarıkullanılmıştır. İki oksin tipinin (2,4-D dikamba) ve bunlara ait 3 farklı dozun(2,5mg/l;3mg/l;3,5mg/l) kallus oluşumu ve bitki rejenerasyon kapasitesine olan etkileriincelenmiştir. Elde edilen sonuçlara göre embriyogenik kallus oluşumu diploidgenotipte tetraploidden daha yüksek olmuştur. Embriyogenik kallus oluşumu ve bitkirejenerasyonunda dikambanın, 2,4-D'den daha etkili olduğu saptanmıştır. Dozugulamalarında 2,5 ve 3,0 mg/l' nin hem embriyogenik kallus oluşumu hemde bitkirejenerasyonu kapasitesi açısından optimum olduğu belirlenmiştir. Ayrıca,embriyogenik kallus oluşum oranı ile embriyogenik kallus sayısına göre rejenerasyonkapasitesi arasında önemli ve negatif, kallus sayısına göre rejenerasyon kapasitesi ileembriyogenik kallus sayısına göre rejenerasyon kapasitesi arasında ise pozitif bir ilişkitespit edilmiştir.2006, 43 sayfa
Özet (Çeviri)
Effective callus induction and plant regeneration system have been developed from amature embryo of rye. The responses of certain rye genotypes to tissue culture havebeen explored. Mature embryos of diploid and tetraploid were used. Effects of 2 auxintypes (2,4-D and dicamba), their 3 different doses (2,5; 3,0; 3,5 mg/l) on weredetermined callus induction and plant regeneration capacity. The highest embryogeniccallus formation was obtained in diploid form. It was determined that dicamba is moreeffective than 2,4-D on embryogenic callus formation and plant regeneration capacity.Higher embryogenic callus formation and plant regeneration capacity was observed in 3mg/l dose application of plant growth regulators. Moreover, there was a significantnegative correlation between embryogenic callus formation and regeneration capacitybased on embryogenic callus number. There was a significant positive correlationbetween regeneration capacity with regard to callus number and regeneration capacitywith regard to embryogenic callus number.2006, 43 pages.