Organik olarak açık ahırda yetiştirilen isveç kırmızısı ve siyah alaca danaların performans özellikleri
Performance characteristics of swedish red and holstein friesian calves reared organically at open barns
- Tez No: 181528
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHLİS MACİT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Organic nutrition, Swedish Red, Holstein Friesian, Performance traitsii
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yemler ve Hayvan Besleme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 55
Özet
Araştırma, Doğan Organik Ürünleri San. Tic. A. Ş. Dereyüzü Genç Hayvan veDamızlık Yetiştirme Merkezi'nde, organik olarak açık ahırda yetiştirilen İsveç Kırmızısıve Siyah Alaca danalarının performans özelliklerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür.Araştırmada, 19 baş İsveç Kırmızısı ve 20 baş Siyah Alaca danası olmak üzere toplam39 baş hayvan kullanılmış ve hayvanlara yem ve su ad-libitum olarak verilmiştir.İsveç Kırmızısı ve Siyah Alacalarda deneme başı ağırlığı (6. ay ağırlığı) sırasıyla 199.8± 6.19 ve 178.7±6.04 kg; deneme sonu ağırlıkları (12. ay ağırlığı) 320.8±7.77 ve315.5±7.55 kg; günlük canlı ağırlık artışları ise 0.712±0.04 ve 0.684± 0,04 kg olarakbelirlenmiştir. Bir kg canlı ağırlık artışı için kuru madde esasına göre tüketilen kaba,konsantre ve toplam yem miktarları İsveç Kırmızılarında 5.348±0.75, 5.357±0.58 ve10.705±1.24 kg, Siyah Alacalarda ise 4.987±0.75, 5.257±0.58 ve 10.244±1.24 kg olarakbulunmuştur. Günlük canlı ağırlık artışı ve bir kg ağırlık artışı için tüketilen yemmiktarları bakımından ırklar arasındaki farklılıklar önemsiz olmuştur.Mevcut çalışmadan elde edilen bulgular, yaklaşık 6 aylıkken 6 ay süreyle denemeyealınan İsveç Kırmızısı ve Siyah Alaca ırkı danaların performans özellikleri bakımındanbenzer özellikler sergilediklerini göstermiştir.2006, 45 SayfaAnahtar Kelimeler : Organik Besleme, İsveç Kırmızısı, Siyah Alaca, PerformansÖzelliklerii
Özet (Çeviri)
This study was conducted to determine the performance traits of Swedish Red andHostein Friesian calves reared organically at open sheeds of organic dairy farm ofDogan Organic Products Campany in Dereyüzü distric of Kelkit. In present study, atotal of 39 Swedish Red (n=19) and Hostein Friesian (n=20) female calves at about 6months of age were used as animal material. Animals were fed ad libitum and had freeaccess to water during the experiment.Initial weights, final weights and daily weight gains were determined to be 199.8 ± 6.19and 178.7±6.04 kg, 320.8±7.77 and 315.5±7.55 kg, and 0.712±0.04 and 0.684± 0,04 kgfor Swedish Red and Hostein Friesian calves, respectively. In addition, hay, concentrateand total feed consumption per kg live weight gain were 5.348±0.75 and 4.987±0.75 kg,5.357±0.58 and 5.257±0.58 kg, and 10.705±1.24 and 10.244±1.24 kg for Swedish Redand Hostein Friesian calves, respectively. The effect of breed on daily weight gain andfeed consumption per kg live weight gain was insignificant.Results obtained from present study showed that aproximately 6-month Swedish Redand Hostein Friesian calves subjected to 6-month experiment were similar in terms ofperformance traits.2006, 45 Sayfa