Ağrı merkez ilçeye bağlı köylerdeki süt sığırcılığı işletmelerinin yapısal sorunları ve çözüm önerileri
Structural problems and their solutions of organic dairy farming of business belonging to the village ağri central district
  1. Tez No: 335096
  2. Yazar: MURAT KÖSEOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SIRRI ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Bağlı duraklı ahır, Süt sığırı işletmesi, Servis yolu, İdrar kanalı, Durak yeri, Free stall bar, Dairy cattle housing, Service path, Urine duct, Stall base
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma merkez ilçe Ağrı?ya bağlı 18 köyde yürütülmüştür. Araştırma merkez ilçeye bağlı Aşkale, Yakınca, Aşağıküpkıran, Eskiharman, Boztoprak, Yukarıküpkıran, Ballıbostan, Tezeren, Eliaçık, Karasu, Cumaçay, Uzunveli, Taştekne, Balıksu, Yoncalı, Murathan, Yazılı, Gümüşyazı, köylerinde 96 süt sığırı işletmesi temel alınarak ahırlarının yapısal durumunu ve barınak içi çevre koşullarını belirlemek, geliştirme olanaklarını saptamak ve yörede uygulanabilecek ahır planlarını hazırlamak amacıyla yürütülmüştür. İncelenen ahırların kurulduğu arazi yapısı 57 köyde düz, 34 köyde engebeli, 5 köyde ise arazi meyillidir. Bölgede hâkim olan tarımsal faaliyetler 17 köyde besi ve süt sığırcılığı, 70 köyde bitkisel üretim- besi ve süt sığırcılığı, 9 köyde süt sığırcılığı ve bitkisel üretimdir. İşletmelerdeki 54 ahır gelecekte gelişmeye açık 42 tanesi ise gelişmeye açık değildir. İncelenen 96 ahırın tümü bağlı duraklı ahır olup ahırların tamamı kapalı tipte ve iki sıralıdır. Yapı malzemesi olarak 70 ahırda taş, 22 ahırda briket, 1 ahırda taş ve tuğla, 3 ahır ise taş ve briketten yapılmıştır. 89 ahırda taban malzemesi olarak beton, 7 ahırda ise sıkıştırılmış toprak kullanılmıştır. Ahırların 63`ünde duvarlarda iç sıva, 40 tanesin de dış sıva yapılmış olup, 33 ahırda ise duvarlar sıvasızdır. İncelenen ahırların tamamı beşik çatıya sahiptir. Araştırmaya konu olan ahırların 86'sında hava giriş ve çıkış açıklığı yer almakta, diğerlerinde ise bulunmamaktadır. Havalandırma amacıyla genellikle pencereler kullanılmaktadır. Ahırların hepsinde ise doğal ve yapay ışıklandırma bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in 18 villages belonging to central district of Ağrı. The study was carriet out with the aim of preporation of barn plans which might be applied in the region and detection of improving possibilities and determine envinonmental condutions in shelter and structural situation of the barns based on 96 organic dairy farming in the villages of Aşkale, Yakınca, Aşağıküpkıran, Eskiharman, Boztoprak, Yukarıküpkıran, Ballıbostan, Tezeren, Eliaçık, Karasu, Cumaçay, Uzunveli, Taştekne, Balıksu, Yoncalı, Murathan, Yazılı, and Gümüşyazı belonging to central district of Ağrı. The structure of the land where the barns examined were settled is flat for 57 villages, rough for 34 villages, and sloping in 5 villages. Agricultural activities dominated in the region are thece: stoch farming in 17 villages, organic dairy farming in 17 villages, and herbal production-stoch farming and organic dairy farming in 70 villages and organic dairy farming and herbal production in 9 villages, 54 barns in business are open for developoment future but 42 barns are not. All the 92 barns examined are fastened-flopones and all of the barns are closed and two-rowed. As construction materials, stone was used in 70 barns, and briquet was used in 92 92 barns, stone and bricks were used in one barn, and stone and briquets were used in 3 barns construction. Concrete was used as flor material in 86 barns, and stone and soil pressing were used in 7 barns. There was innerlaying 63 of the barns, and 40 of them had outer laying. But 33 barns didnt have any laying. All the barns examined had craddle roof There was input and output of the air of 86 barns examined, but the others had no air condution system. With the air of aspiration, the windows are usually used. There was both natural and unnatural illumination in all of the barns.