Pva (polivinilalkol) uygulamasının farklı alkalilik düzeylerindeki toprakların agregat stabilitesi ve geçirgenlik parametreleri üzerine etkisi
Effect of pva (polyviniylalcohol)) on aggregat stability and permeability parameters of soils with different levels of alkalinity
  1. Tez No: 181530
  2. Yazar: AYSUN EĞRİÇAYIR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TAŞKIN ÖZTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: PVA, alkali toprak, agregat stabilitesi, hava ge€irgenliği, suge€irgenliğii, PVA, alkaline soil, aggregate stability, air permeability, water permeabilityii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Toprak Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 48
Özet
Toprak alkaliliği toprağın str„kt„rel yapısının bozulmasına yol aÅ an ‹nemli bir toprakdegradasyon s„recidir. Bu Å alışmanın amacı, farklı alkalilik d„zeylerine getirilen toprak‹rneklerinde bozulan str„kt„rel yapının iyileştirilmesinde sentetik organik polimerpolivinilalkol„n (PVA) etkinliğini değerlendirmektir. NaCl uygulamasıyla „Šfarklıdeğişebilir sodyum y„zdesi (DSY) (%10, 20 ve 40) d„zeyine getirilen toprak‹rneklerine ağırlık esasına g‹re 0.001, 0.003 ve 0.005 w/w oranlarında PVAuygulanmış, PVA ile muamele edilmiş toprak ‹rneklerinin agregat stabilitesi, su vehava geÅ irgenliği değerleri ‹lŠ„lerek kontrol grubu ‹rnekleriyle karşılaştırılmıştır.Toprak ‹rneklerinin DSY değerleri arttıkÅ a agregat stabilitesi ve su geÅ irgenliği ‹nemlid„zeyde azalmış ancak hava geÅ irgenliği değeri „zerinde DSY'nin etkisi ‹nemsizbulunmuştur. Farklı alkalilik d„zeyindeki toprak ‹rneklerine PVA uygulamasıyla end„şâ€žk PVA dozunda bile agregat stabilitesin de %27, su geÅ irgenliğinde ise %438'likbir artış sağlanmıştır. Bu Å alışmanın sonuÅ ları PVA'„n Å ok d„şâ€žk dozlarının bile tuzlu-alkali toprakların bozuk str„kt„rel yapılarının iyileştirilmesinde etkin olarakkullanılabileceğini g‹stermektedir.2006, 37 sayfa
Özet (Çeviri)
Soil alkalinity is an important soil degradation process causing structural deformation.The objective of this study was to evaluate effect of polyvinylalcohol (PVA) ondevelopment of structural stability of soil with different alkalinity levels. Soil sampleswith an exchangeable sodium percentage (ESP) of 10, 20 and 40 % PVA were treatedwith different doses of PVA on weight basis (0.001, 0.003 and 0.005 w/w). Aggregatestability, air and water permeability of soils treated with PVA were compared with theun-treated samples. Results indicated that increased the percentage of exchangeablesodium decreased aggregate stability and water permeability, but no significant effect ofESP on air permeability was detected. PVA application on alkaline soils increasedaggregate stability about 27 % and 438 % water permeability as compared with thecontrol. The results of this study clearly showed that small amounts of PVA could beused successfully in stabilization of alkaline soils.2006, 37 pages