Statik ve dinamik düşey yükler altındaki kazıklı temellerin davranışı
The behavior of pile foundations under static and dynamic vertical loads
  1. Tez No: 181533
  2. Yazar: ELİF TURAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. AHMET TUNCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Düşey Taşıma Kapasitesi, Kazıklı Temeller, Fore Kazık, PlaxisProgramı, Kazıklı Temel Dizaynı, Vertical Bearing Capacity, Pile Foundations, Bored Pile, Plaxis Program, Pile Foundation Design
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 193
Özet
Bu çalışmada, kazıklı temellerin statik düşey yükler altındaki davranışıincelenmiştir. Kazıklı temeller, elverişsiz zemin koşulları altında üst yapı yükününzemine güvenli bir şekilde iletilmesini sağlayan yapı elemanlarıdır. Statik düşey yükleraltında kazıklı temellerin davranışlarının belirlenmesi için birçok yöntem geliştirilmiştir.Kazıklı temellerin dizaynı bu yöntemlerdeki kabullere, mühendislik muhakemesindekidoğru yaklaşımlara ve karmaşık hesapların rahatlıkla çözümünü sağlayan bilgisayarprogramı sonuçlarına bağlı olarak yapılmaktadır. Bu çalışmada, sonlu elemanlar modelinedayanan Plaxis programı ve ampirik formüllerle kazıklı temellerin, düşey taşımakapasiteleri belirlenip, elverişsiz zemin koşullarına ait zemin profilleri kullanılarak statikanalizleri yapılmıştır. Elverişsiz zemin koşulları için dizayn edilen kazıklı temeller, farklıyapı yükleri altında incelenmiştir. Elde edilen sonuçların uygulanabilirliği, ampirikformüller ve Plaxis programı çözümlerine göre irdelenmiştir. Sonuç olarak, Plaxisprogramıyla elde edilen verilere en yakın ampirik eşitlik elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, the behavior of pile foundations under static vertical loads wasstudied. Pile foundations transmit the superstructure?s load to the soil safely in the case ofunsuitable soil conditions. Lots of methods were developed to determine the behavior ofpile foundations under static vertical loads. Pile foundations are designed according to theassumptions of solution methods, the right approaches of engineering judgment and theresults of computer programs that lead easy solutions to the complex calculations. In thisstudy, the vertical bearing capacities of pile foundations were determined by using thePlaxis program based on the finite elements model and by the empirical formulas. Staticanalyses were done by using the soil profiles belong to unsuitable soil conditionsdetermined under different superstructural loads. The applicability of the obtained resultswas considered according to empirical formulas and Plaxis program results. As aconclusion, the empirical equation which gives the closest result was obtained carried outby Plaxis program.