Kazıklı rıhtımların statik ve dinamik analizi
Static and dynamic analysis of pile supported wharf structures
- Tez No: 180030
- Danışmanlar: PROF. DR. ÜMİT GÖKKUŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dalga kuvvetleri, kazıklı temeller, tek serbestlik dereceli sistemler(TSD), p-y eğrileri, dinamik analiz, Wave forces, pile foundations, single degree of freedom systems ( SDOF ), p-y curves, dynamic analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Deniz yapılarına etkiyen dinamik yükler, karada yapılan yapılara etkiyen kuvvetlere görefarklıdır. Kara yapılarına gelen deprem ve bazı durumlarda rüzgar kuvveti dinamik etkiyesahipken, deniz yapılarında bu kuvvetlere ilave olarak dalga ve akıntı kuvvetleri de dinamikkuvvetlerdir.Bu çalışmada kohezyonsuz zeminlerdeki rıhtım kazıklarının, statik ve dinamik yükleraltındaki davranışı incelenmiştir. Hesaplamalarda düşey statik yük olarak rıhtımplatformundan gelen yükler, yatay dinamik yük olarak da dalga etkisiyle ortaya çıkan yükleralınmıştır.Statik analizde düşey yük etkisindeki kazık grubunun güvenle taşıyabileceği yükbelirlenmiştir. Ayrıca yapı yüklerinden dolayı kazıkların oturmaları hesaplanmıştır.Dalga kuvveti etkisiyle dinamik analiz iki farklı yaklaşımla yapılmıştır. Birinciyaklaşımda tekil rıhtım kazığı kararlılık seviyesinde kabul edilmiş, zemin etkileri hesaba dahiledilmemiştir. İkinci yaklaşımda ise kazığın zemin içine gömülü kısmı için zemin etkileri dehesaplamaya dahil edilmiş ve kesit tesirleri ile kazık deplasmanı hesaplanmıştır. Buhesaplamada p-y eğrilerinden faydalanılmıştır. Dinamik analizde SAP 2000 bilgisayarprogramı kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
The dynamic forces effecting marine structures, are slightly different than forces effectingthe structures on land. While earthquakes and wind forces (in some cases), effectingstructures on land and on sea, have dynamic influence; marine structures are also effected bywave and wind forces which are also dynamic forces.This study researches the behavior of the wharf piles in cohesionless grounds, under staticand dynamic loads. The load coming from the wharf platform are calculated as theperpendicular static load; and loads evolving from the wave effect are estimated as thehorizontal dynamic load.In the static analysis, the carrying capacity of the pile group affected by the perpendicularload, is determined.Because of the wave force effect, the dynamic analysis has been done in two approaches.In the first approach, the ground effect has not been included in the estimation, because thesingular pier pile has been accepted as ground-standing at the stability level. In the secondapproach, the ground effects of the submerged pile have been included in the estimations, andthe cross-section affect and pile shift has also been calculated. The p-y curves have been usedin these estimations. The Software Application Program SAP2000 has been used in thedynamic analysis.