Yeni sentezlenmiş bazı pirazolin eklenmiş triazol türevlerinin antimikrobiyal aktivite ve toksisitelerinin belirlenmesi
Determination of some new synthesized pyrazoline adjoint triazol derivate's antimicrobial activity and toxicities
  1. Tez No: 181532
  2. Yazar: CEM KARAEL
  3. Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MUHİTTİN ARSLANYOLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Toksisite, Triazol, Pirazolin, Antifungal, Antibakteriyal, Toxicity, Triazole, Pyrazoline, Antifungal, Antibacterial
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Geniş antifungal spektrumlu imidazol ve triazol türevi (azoller)antifungaller günümüzde fungal hastalıkların tedavisinde yaygın olarakkullanılmaktadır. Yapılan ilaç tasarım çalışmalarında amaç, hasta üzerinde birdenfazla ilaç kullanımı yerine gerekli kimyasal yapıların bir araya getirilmesiyle?çoklu ilaç direncini? kırabilecek en uygun ilacı bulmaktır. Bu amaçdoğrultusunda antifungal ve antibakteriyal aktiviteleriyle oldukça yaygın birkullanım alanı bulmuş triazol ve pirazolin gibi ilaç hammaddesi bileşiklerin aynıyapı üzerinde bir araya getirilmesiyle sentezlenen bir seri yeni nesil yapaybileşikler (Tp1-Tp12) sentezlenmiştir. Araştırma konumu bu bileşiklerin;antibakteriyal ve antifungal aktivitelerinin mikrodilüsyon broth yöntemi ile,toksisite düzeylerinin ise brine-shrimp toksisite testi ile araştırılmasıoluşturmaktadır. Mikrodilüsyon broth yöntemiyle 7 değişik fungusa karşı yapay12 bileşiğin antifungal etkisi araştırılmış; bütün türevlerin pozitif kontrol olanflukonazol ve ketokonazol' ün etki değerlerine eşit veya daha yüksek antifungalaktiviteye sahip oldukları bulunmuştur. Mikrodilüsyon broth yönteminin 5 değişikbakteriyle yapılan antibakteriyal analizinde ise tüm türevler kloromfenikol'ün etkideğerine eşit bir etki gösterirken, daha etkin antibakteriyal etki gösteren bir türevbulunamamıştır. Brine-shrimp toksisite testi ile yapay 12 bileşiğin toksisitesiaraştırıldığın da türevlerden ilk (Tp1-Tp6) altısının zararlı toksik etkiye sahipolduğu gözlenirken, diğer (Tp7-Tp12) altısının toksik etkiye sahip olmadığıgözlenmiştir. Tp8 türevi en yüksek aktiviteye sahip olup aynı zamanda da toksikdeğildir. Bu çalışma, tüm türevlerin ilaç potansiyellerinin daha iyi anlaşılabilmesiiçin ilave biyolojik aktivite testlerine tabi tutulmasının gerekliliğini ortayaçıkarmıştır.
Özet (Çeviri)
Wide spectrum antifungal agents such as imidasole and triazole derivativeantifungal agents are still widely in use today. Main aim of the new drug design studies isto creat the most proper ?single? agent carrying necessary chemical substructures,together which breaks multiple drug resistance that can be used to cure patients in placeof multiple drug use. Set of new generation compounds has been syntheticallysynthesized (named shortly Tp1-Tp12) bearing both triazole and pyrazoline structureswhich have been widely used for their antifungal and antibacterial activities, respectively.Determination of either antibacterial / antifungal activities and toxicity levels of thesenewly synthesized compounds by using microdilution broth assay and brine-shrimptoxicity assay are the research goal for this thesis. Antifungal activity of this twelvesynthetic compounds has been investigated against seven different fungi with MIC assay.All of the derivatives showed equal or better antifungal activity when compared withpositive control drugs ketaconazole and fluconazole. Microdilution broth assay made forfive different bacteria showed that none of the derivatives were more active then thecontrol drug chloramphenicole as they were equal with the control drug. According tobrine shrimp toxicity test applied for 12 compounds show that first six derivatives (Tp1-Tp6) are harmful while the others (Tp7-Tp12) are non-toxic. Tp8 is the most activecompound among the others and it belongs to the non toxic group of the compounds atthe same time. Result of this study suggests additional biologic activity tests needed forall compounds in order to determine the further drug potentialities of these compounds.