Alüminyum katkılı ZnO ince filmlerinin bazı fiziksel özellikleri
Some physical properties of alüminum doped ZnO thin films
  1. Tez No: 181538
  2. Yazar: OLCAY EREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MÜJDAT ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ZnO, Püskürtme Yöntemi, Yapısal Özellikler, Optik Özellikler, Optik Sabitleri, Van der Pauw Yöntemi, ZnO, Spray Pyrolysis, Structural Properties, Optical Properties, Optic Constants, Van der Pauw Method
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Bu çalışmada, püskürtme yöntemi kullanılarak farklı Al oranlarında (%1, %3,%5) katkılanmış Al katkılı ZnO filmleri cam tabanlar üzerinde elde edilmiştir.Katkısızve Al katkılı ZnO filmlerinin yapısal, optik ve elektriksel özellikleri incelenmiştir. X-ışını kırınım desenlerinden elde edilen filmlerin hekzagonal ve polikristal yapıdaolduğu belirlenmiştir. Yapılanma sabitleri, tanecik boyutları ve örgü sabitlerihesaplanmıştır. Filmlerin yasak enerji aralıkları dalgaboyunun bir fonksiyonu olarakoptik absorbsiyon ölçümleri ile araştırılmış ve değerlerinin 3,2-3,3 eV arasında olduğubulunmuştur.Filmlerin ortalama optik geçirgenliklerinin %80'nin üzerinde olduğubelirlenmiştir. Absorpsiyon spektrumlarından yararlanarak filmlere ait optikgeçirgenlik, yansıma, kırılma indisi, sönüm katsayısı, dielektrik sabitleri gibi optiksabitleri de hesaplanmıştır.Filmlerin elektrik özellikleri Van der Pauw metodu kullanılarak araştırılmış vefilmlerin özdirenç değerleri 0,26 Ωcm-1,13 Ωcm arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this work, Al doped ZnO thin films doped with different aluminumconcentration (1%, 3%, and 5%) were deposited onto glass substrates by spray pyrolysismethod. The structural, optical and electrical properties of non-doped and Al-doped ZnOfilmshave been investigated. X-ray diffractometer measurements revealed that all the obtainedfilms were polycrystalline with the hexagonal structure. Texture coefficient (TC), grain sizevalues and lattice constants were calculated. The optical band gap of all the films have beeninvestigated by the measurement of the optical absorbance as a function of wavelength andfound to be between 3.2-3.3eV. The average optical transmittance for the films was over 80%in the visible range. The optical constants such as reflective index, extinction coefficient, realand imaginary compenets of dielectricconstants werw also calculated by using absorptionspectrum data.The electrical properties of the films were investigated by using Van der Pauw method.The resistivity values of the films were found between 0.26 Ωcm-1.13 Ωcm.