Özel rölativite teorisinin ve lorentz dönüşümlerinin clıfford cebirleriyle incelenmesi
Invetigations of special theory of relativity and lorentz transformations with clifford algebras
  1. Tez No: 181539
  2. Yazar: HALUK ÖZENİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KUDRET ÖZDAŞ, YRD. DOÇ. DR. SÜLEYMAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Clifford cebirleri, Özel Rölativite, Lorentz dönüşümleri, Minkowski uzayı, Paravektörleri, Clifford algebra, Special Relativity, Lorentz transformations, Minkowski space, Paravectorsi
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 68
Özet
Bu çalışmada, Clifford cebirlerindeki temel kavramlar tanıtılmıştır.Ayrıca Clifford cebirlerinin genel özellikleri ve matris gösterimleri verilmiştir vede bivektörler açıklanmıştır. Bivektörler; dönme ve yansıma operatörü olarakkullanılmıştır. Paravektörler tanıtılmıştır. Özel Rölativite Teorisi, Galilei veLorentz dönüşümleri, Uzay−Zaman diyagramları ve Minkowski uzayı hakkındagenel bilgiler verilmiştir. Clifford cebirleri fiziğin birçok alanında başarıylakullanılmaktadır. laveten, literatür taraması yapıldıktan sonra Cliffordcebirlerinin Özel Rölativite teorisine, Lorentz dönüşümlerine ve Minkowskiuzayına uygulanması gösterilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, basic concepts in Clifford algebras were introduced.Furthermore, the general properties and matrix representations of Cliffordalgebras were given, as well. Bivectors were explained. They were used asrotation and reflection operators. Paravectors were introduced. The generalinformations about Special Theory of Relativity, Galilei and Lorentztransformations, Space-Time diagrams and Minkowski space were given. Cliffordalgebras are successfully used in various fields of physics. In addition, afterliterature review was conducted, some practical applications of Clifford algebrasto the Special Theory of Relativity, Lorentz transformations and Minkowski spacewere presented.