Havacılık güvenilirlik analizi teknikleri ve otomotiv tasarımlarında kullanılabilirliği
Methods of reliability in aviation and application to vehicle design
- Tez No: 181543
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKAN KORUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Güvenilirlik, Hata Ağacı Analizi, Kalite FonksiyonYayılımı, Yük-Dayanım Çakışması, Duyarlık Analizi, Reliability, Fault Tree Analysis, Quality Function Deployment, Load-Strength Interference, Sensitivity Analysis
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sivil Havacılık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu tez çalışmasında güvenilirlik temel kavramları ve analiz yöntemleri elealınmıştır. Sistem, sistemin yapısı ile mühendislik ürünlerinde arıza oluşmanedenleri sıralanmıştır. Güvenilirliğin kalite ve sağlamlık ile ilişkisi gösterilmiştir.Sistemin hasarlanmaya karşı koyan iç karakteristikleri ve sisteme etkiyen dışkuvvetler (yükler) üzerinde durulmuştur. Güvenilirlik teknikleri veyardımcılarından Hata ağacı analiz, hata türleri ve etkileri analizi, kalite fonksiyonyayılımı, uzman ve geri dönüş bilgileri ile güvenilirlik veri bankalarıincelenmiştir. Yöntemlerin otomobil tasarımında kullanılabilirliğini göstermekiçin çelik bir plakanın kopma mekaniği örnek olarak verilmiştir. Sisteminmekanik ve matematiksel modellemesi yapılmıştır. Hesaplama tekniği olaraksistem fonksiyonunun gradyan vektörünün bulunması kullanılmıştır. Bölgeselduyarlık analizi ile tasarım ölçütlerindeki (giriş faktörleri) yüzde değişimlerinsistem performansını hangi ölçüde etkilediği hesaplanmış bulunan sonuçlaryorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Main reliability basis and some tools are mentioned in this thesis. Systems,structure of systems and reasons of malfunctions which can be occurring in someengineering products are examined. Relationship between reliability, quality androbustness is explained. Reliability techniques such as fault tree analysis, faultmodes and quality function deployment are given in details.As an example mechanics of breakaway of a steel plate is given. Gradientvector of system function is calculated to use the analysis method. By localsensitivity analysis, percentages changes in design factors are read to deduce theeffects of these parameters on system performance.