Homojen çöktürme yöntemi ile alümina üretimi
Alumina production homogenous precipitation
  1. Tez No: 181542
  2. Yazar: GÜLCAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERHAT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Seramik Mühendisliği, Ceramic Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Alümina, Üre, Üreaz Enzimi, Partikül, HomojenÇöktürmei, Alumina, Urea, Enzyme Ürease, Particle, HomogeneousPecipitationii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Seramik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Bu çalışmada alüminyum sülfat tuzundan homojen çöktürmeyöntemi ile üre kullanılarak mikronaltı boyuta sahip alümina tozununüretilebilirliği araştırılmıştır.Sırasıyla alüminyum sülfat ve üre su içinde çözündürüldüktensonra 85 ve 92 oC'ye çıkılarak çökme işleminin tamamlanması için 3 saatbeklenmiştir. Oda sıcaklığında yapılan homojen çöktürme işlemindeenzim üreaz ilavesi yapılmış ve çökme işleminin tamamlanması için 24saat beklenmiştir.Elde edilen tozların Taramalı Elektron Mikroskobu ile fotoğraflarıçekilmiş, 1200 oC'de kalsine edilmiştir. Kalsine edilen tozların fotoğraflarıçekilmiş, DTA, TG, XRD ve dilatometre analizleri yapılmıştır.85 ve 92 oC'de çökelek oluşmuş, fakat tozların aglomera olduğugözlenmiştir. Oda sıcaklığında enzim üreaz ile hazırlanan çözeltilerdenelde edilen tozların mikronaltı boyuta sahip, küresel yapıda, dar partikülboyut dağılımlı ve yumuşak aglomereler içerdiği görülmüştür. Dilatometreanalizleri kıyaslandığında da doğal olarak oda sıcaklığında elde edilentozların daha iyi sinterlendiği gözlenmiştir.Sonuç olarak üretilen alümina tozunun kalitesinin üretim yönteminedirekt olarak bağlı olduğu ve oda sıcaklığında enzim üreaz ile yapılanhomojen çöktürme yönteminin 85 ve 92 oC'de elde edilen tozlara göreavantajları açıkça görülmüştür.
Özet (Çeviri)
The research is made to obtain alumina powder having undermicrone particle size by means of homogeneous precipitation method fromaliminium sulphate salt using urea.After aliminium sulphate and urea is dissolved in water respectively,85 and 92ºC is reached and waited for 3 hours to complete theprecipitation process. In homogeneous precipitation process which isperformed at room temperature, enzyme urease is added and waited for24 hours to complete the precipitation.The photographs of the obtained powder were taken by usingScanning Electron Microscope. The powder is calsined at 1200 ºC . Againthe photographs of calsined powder at 1200 ºC were taken and DTA, TG,XRD and Dilatometer analyses were made.At 85 and 92 ºC precipitation occurs but aglomeration of the powderis observed. At room temperature, the powder obtained from the preparedsolution with enzyme urease has under microne particle size. Sphericalform, narrow particle size distribution and contains soft aglomeration isobserved. Comparison of the Dilatometer analyses shows the powderobtained at room temperature naturally is sinterized better.As a result, the quality of alimuna powder is directly dependent onthe production method and the advantages of the enzyme urease at roomtemperature with homogeneous precipitation over the obtained powder at85 and 92 ºC can be seen easily.