OHSAS 18001 iş sağlığı ve güvenliği yönetim sisteminin ISO 14001 çevre yönetim sistemine entegrasyonu: Seramik sektörü uygulaması
Integration of the OHSAS 18001 occupational health and safety management system to the ISO 14001 environmental management system: Application to the ceramic industry (sector)
  1. Tez No: 181544
  2. Yazar: ERKAN YILMAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. SAVAŞ KOPARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Yönetim Sistemi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, Sağlık, Güvenlik, Çevre, Environmental Management System, Occupational Health and Safety System, Health, Safety, Environment
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çevre Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 177
Özet
Günümüzde, küreselleşen dünyada kuruluşlardan beklentiler artmıştır. Artık sadece iyimal veya hizmeti ucuza sunmak ve sunulan bu ürününün kalitesini güvence altına almakyetmemektedir. Beklenti kuruluşların ürün veya hizmeti kaliteli üretirken çevreye saygılıolmaları, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili önlemleri almaları ve sosyal sorumluluklarını yerinegetirmeleri yönündedir.Bu çalışmada, Çevre Yönetim Sistemlerinin ve ISO 14001'in dünyada ortaya çıkışı,gelişimi, yaygınlaşması, ISO 14001 sistemin kurulması, belgelendirme ve belgelendirme sonrasısistemin sürekli gelişim esasları, sistemin kuruluşlara ve çevreye olan katkısı sonucu elde edilensürdürülebilir kalkınma konularına yer verilmiştir. İş sağlığı ve güvenliği kavramının ortayaçıkışı, gelişimi, iş sağlığı-güvenliği kavramının şu anki Türkiye'de ve Dünya'daki mevcutdurumu, iş kazaları ve endüstriyel hijyen, vitrifiye seramik sanayinde çevre yönetimi ve işsağlığı-güvenliğinde ortak yapı gösteren prosedürlerin oluşturulması, risk parametrelerinin-koşullarının (iç ortam imisyonları; atık gazlar; katı-sıvı kimyasal maddeler; partikül maddeler;gürültü vb.) sistematik olarak saptanması-değerlendirilmesi, teknik, teknolojik ve yasal yöndenirdelenmesi yapılmıştır.Seramik sektöründe uygulanmakta olan ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi (ÇYS)değerlendirilmiş ve kurulacak olan bir İş Sağlığı İş Güvenliği Yönetim Sisteminin (OHSAS18001), mevcut ISO 14001 ÇYS'ne entegrasyonu yasal, teknik ve teknolojik yöndenirdelenerek entegrasyon için gereklilikler ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Today, expectations from organizations have incresed in the globalized world. It is notsufficient, any more, to present cheap and quality goods and services and to ensure the qualityof the services. The expectation is that the organizations respect the environment during theproduction of the goods or services with quality, take precautions related to occupational healthand safety and to realize their social responsibilities.The topics covered in this study are the first appearance of the EnvironmentalManagement Systems and ISO 14001 in the world, their development, their spreading, theimplementation of the ISO 14001 system, certification and the principles of continousdevelopment after certification, sustainable development achieved as a result of the positiveeffects of the system on the organizations and the environment. The appearance of theoccupational health and safety concept, its development, the current state of the ocuppationalhealth and safety concept in today's Turkey and the world, work accidents and industrailhygiene, the preparation of procedures that exhibit common structures in the environmentalmanagement and occupational health and safety of the vitrified ceramics industry, thesystematic determination-evaluation of the risk parameters-conditions (indoor immissions,waste gases, solid-liquid chemical materials, particulate matter, noise, etc.) have been analyzedby technical, technological and legal means.ISO 14001 Environmental Management System (EMS) applied in the ceramic industryhas been evaluated, the integration of an Occupational Health and Safety Management System(OHSAS 18001) to the current ISO 14001 EMS has been analyzed by legal, technical andtechnological means and the conditions of integration have been determined.