Kalay katkılı ZnO ince filmlerinin bazı fiziksel özellikleri
Some physical properties of tin doped ZnO thin films
  1. Tez No: 181566
  2. Yazar: SEVAL AKSOY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YASEMİN ÇAĞLAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: ZnO, Kalay Katkısı, Püskürtme Yöntemi, Tanecik Boyutu, Optik Sabitler, Van der Pauw Metodu, ZnO, Tin Doped, Spray Pyrolysis, Grain Size, Optical Constants, Van der Pauw Method
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Katkısız ve Sn katkılı ZnO ince filmleri cam tabanlar üzerine 450oC tabansıcaklığında püskürtme yöntemiyle elde edilmiştir. ZnO ince filmlerinin yapısal,optik ve elektriksel özelliklerine kalay katkısının etkisi araştırılmıştır. X-ışınıkırınım desenlerinden filmlerin polikristal ve hekzagonal yapıda olduğubelirlenmiştir. Yapılanma katsayısı (TC), tanecik boyutu değerleri, örgü sabitlerive hata yüzdeleri hesaplanmıştır. Kalay katkısı ile tanecik boyutunun arttığıbelirlenmiştir. Filmlerin yasak enerji aralıkları, absorbansın dalgaboyununfonksiyonuna bağlı ölçümlerinden incelenmiştir. Optik absorpsiyonçalışmalarından filmlerin direkt bant geçişli olduğu ve yasak enerji aralığıdeğerlerinin 3,2-3,3 eV arasında olduğu bulunmuştur. Filmlerin yansıma katsayısı,sönüm katsayısı ve dielektrik sabiti gibi optik sabitleri hesaplanmıştır. Kalaykatkısına bağlı olarak optik sabitlerinde önemli değişiklikler gözlenmiştir.Filmlerin elektriksel özellikleri Van der Pauw metodu kullanılarak araştırılmıştır.Katkısız, %1 Sn katkılı ZnO, %3 Sn katkılı ZnO ve %5 Sn katkılı ZnO'iniletkenlikleri sırasıyla 1,16 (ohm-cm)-1, 0,37 (ohm-cm)-1, 2,06 (ohm-cm)-1 ve 2,42(ohm-cm)-1 olarak bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
Undoped and Sn doped ZnO thin films have been prepared by spraypyrolysis method on to the glass substrate at 450oC substrate temperature. Effectof tin incorporation on structural, optical and electrical properties of ZnO thinfilms has been investigated. X-ray diffraction pattern of the films have beenshown that the films are polycrystalline and hexagonal in structure. Texturecoefficient (TC), grain size values, lattice constants, and d% error were calculated.The grain size have been increased with tin incorporation. The optical band gap ofall the films have been investigated by the measurement of the optical absorbanceas a function of wavelength. The optical absorption studies reveal that thetransition is direct with band gap energy values between 3,2-3,3 eV. The opticalconstants such as refractive index, extinction coefficient and dielectric constant ofthe films were determined. The important changes in absorption edge, refractiveindex and the dielectric constant were observed due to tin incorporation. Theelectrical properties of the films were investigated by using Van der Pauwmethod. The conductivity of ZnO and 1% Sn-doped ZnO, 3% Sn-doped ZnO and5% Sn-doped ZnO thin films were calculated 1,16 (ohm.cm)-1, 0,37 (ohm.cm)-1,2,06 (ohm.cm)-1 and 2,42 (ohm.cm)-1, respectively.