İndiyum katkılı ZnO ince filmlerin bazı fiziksel özellikleri
Some physical properties of indium doped ZnO thin films
- Tez No: 181570
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİHA ILICAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fizik ve Fizik Mühendisliği, Physics and Physics Engineering
- Anahtar Kelimeler: Yarıiletkenler, İndiyum katkılı ZnO, Püskürtme yöntemi, Yasak enerji Aralığı, X-ışınları kırınım spektrumu, Van derPauw Metodu, Semiconductors, Indium doped ZnO, Spray Pyrolysis method, Optical band gap, X-ray diffraction patterns, Van der Pauw method
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Katkısız çinko oksit (ZnO) ve indiyum-katkılı çinko oksit (IZO) ince filmleri camtabanlar üzerine püskürtme yöntemi kullanılarak elde edilmiştir. Inkatkılanmasıyla yapısal, elektriksel ve optik özelliklerindeki değişimlerincelenmiştir. ZnO ince filmlerinin kristal yapısı ve tercihli yönelimleri x-ışınıkırınım spektrumlarında belirlenmiştir. Bu spektrumlarından elde edilen bütünfilmlerin polikristal yapıda olduğu görülmektedir. Yapılanma katsayısı ve tanecikboyutu ince filmler için hesaplanmıştır. Filmlerin optik absorpsiyon spektrumları200-900 nm dalga boylu spektrofotometrik olarak ölçülmüş; yasak enerjiaralıkları, Urbach parametreleri ve optik sabitler (kırılma indisi, sönüm katsayısıve dielektrik sabitleri) hesaplanmıştır. Elektriksel parametreler Van der Pauwmethodu kullanılarak elde edilmiştir. Optikelektronik aygıtlara uygulamasında,geçirgenliği yaklaşık %89, ve özdirenci 11,71 â¦cm gibi düşük bir değer olan %3indiyum katkılı ZnO tercih edilir. Bu filmin özdirencinin, UV lambası ileaydınlatılarak yapılan ölçüm sonucunda 1,66 â¦cm değerine düştüğü gözlenmiştir.Sonuç olarak, ZnO filmine indiyum katkılandığında, filmin yapısal, elektriksel veoptik özelliklerinde önemli değişiklikler meydana gelir.
Özet (Çeviri)
Non-doped zinc oxide (ZnO) and indium-doped zinc oxide (IZO) thinfilms have been deposited onto glass substrates by the spray pyrolysis method.The variations of the structural, electrical and optical properties with the indiumincoporation were investigated. The crystal structure and orientation of the ZnOthin films were investigated by X-ray diffraction (XRD) patterns. From thesepatterns, it is seen that all the deposited films are polycrystalline in nature. Thetexture coefficient and grain size were evaluated for the thin films. The opticalabsorbance through the films was measured spectrophotometrically in thewavelength range 200-900 nm; the optical energy gap, Urbach parameters, andoptical constants (refractive index, extinction coefficient, and dielectric constants)was estimated. The electrical parameters were obtained by the Van der Pauwmethod. The ZnO thin film doped with 3 % indium, presents the low resistivity11.71 â¦cm associated to a high transmittance ~89%, characteristics required forapplication on optoelectronic devices. This film is illuminated by the UV lamb,the its resistivity value decreases to 1.66 â¦cm. Consequently, it was seen thatindium incorporation makes a significant change on the structural, optical and theelectrical properties.