Kanola bitkisine çeşitli stres uygulamaları sonucunda olan değişikliklerin embriyo kültürü ile saptanması
Determining the modifications result from different stress applications on canola by using embryo culture
- Tez No: 181597
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BANU AYTÜL EKMEKÇİ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Biyoloji, Biology
 - Anahtar Kelimeler: Kanola, Tuz Stresi, Bitki Büyüme Düzenleyicileri, EmbriyoKültürü, Stres Fizyolojisi, Canola, Salt Stress, Plant Growth Regulators, Embryo Culture, StresPhysiology
 - Yıl: 2006
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Anadolu Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 54
Özet
Bu yüksek lisans çalışmasında farklı bitki büyüme düzenleyicilerinin etkilerive farklı konsantrasyonlardaki tuzun Brassica napus L. (kanola)'nın gelişimiüzerinde oluşturduğu stres embriyo kültürü tekniği kullanılarak incelenmiştir. Eniyi gelişim bir sitokinin olan Kinetin ile elde edilmiştir. α-NAA, IAA vegibberellik asit gövde gelişimini arttırmış fakat kök gelişimi üzerinde yeterli etkigösterememiştir. Sentetik bir oksin olan 2,4-D en az etki gösteren büyümedüzenleyicisi olmuş, hatta gelişimi olumsuz yönde etkilemiştir. Yüksekkonsantrasyonlardaki tuzun kanola üzerinde stres oluşturduğu, gelişimiyavaşlattığı fakat engellemediği saptanmıştır. Kanolanın tuz stresine karşıtoleranslı olduğu ve ortamda bulunan düşük konsantrasyondaki tuzun kanolanıngelişimini olumlu yönde etkilediği bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this master of science thesis study, the effects of different plant growthregulators and the stress caused by different salt concentrations on the growth ofBrassica napus L. (canola) are investigated by using embryo culture technique.The best growth is obtained with Kinetin which is a kind of cytokinin. α-NAA,IAA and gibberellic acid induced the shoot growth but did not have sufficienteffect on root development. A kind of synthetical auxin, 2,4-D, was the leasteffective growth regulator, even it had negative effect on growth. It is found thathigh concentrations of salt caused stress on canola, decelerated development, butdid not inhibit growth. The study demonstrated that canola is tolerant to salt stressand low salt concentration positively affects the growth.