Bazı bitki ekstrelerinin memeli hücre kültürlerinde sitotoksik aktivitelerinin ın vıtro araştırılması
Investigating the cytotoxic activities of some plant extracts on mammalian cell cultures in vitro
  1. Tez No: 181598
  2. Yazar: BANU BARUTCA
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH ZEYTİNOĞLU, YRD. DOÇ. DR. TANSU KOPARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Esansiyel yağlar, monoterpenler, koloni formasyonu, MTT, Neutral Red (NR), Essential oils, Monoterpenes, Colony formation, MTT, Neutral Red(NR)
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
Günümüzde çeşitli bitkilerden ekstrakte edilen esansiyel yağlar ve buyağlardan izole edilen terpenoid bileşikler ilaç, gıda ve kozmetik sanayinde sıkçakullanılmaktadır. Bu tez çalışmasında, bazı bitkilere ait esansiyel yağ vemonoterpenlerin A549, V79 379A ve CHO hücreleri üzerindeki sitotoksiketkileri MTT, Neutral Red Up Take ve koloni formasyonu yöntemlerikullanılarak araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, 1,8 sineolun uygulanankonsantrasyonlarda düşük sitotoksik etkiye sahip olduğu, timol, karvakrol vementolun doza ve zamana bağlı sitotoksik etki gösterdiği görülmüştür. Buçalışmada kullanılan diğer test maddeleri olan Laurus nobilis (defne), Salviafruticosa (adaçayı), Pimpinella anisum (anason) ve Origanum onites (kekik)esansiyel yağlarının doza bağımlı sitotoksik etki oluşturduğu saptanmıştır.Monoterpenler ve esansiyel yağlar ile ilgili bulguların yapılacak antineoplastiktedaviler ve in vivo araştırmalar için ışık tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Nowadays essential oils and isolated from its terpenoid compounds ofextracted from various plants have different biological activities. In this case, theyare used in drug, food and cosmetics industries. In this study, cytotoxic activity ofsome essential oils and monoterpenes obtained from some plants investigatedwith MTT, Neutral Red Uptake and colony formation assays on A549, V79 378Aand CHO cell lines. It?s found that 1,8 cineole has low cytotoxic effect at treatedconcentrations. Thymol, carvacrol and menthol demostrated that time andconcentration based cytotoxic effect. It was resulted that other test compoundsLaurus nobilis (bay-leaf), Salvia fruticosa (sage), Pimpinella anisum (anise) andOriganum onites (thyme) essential oils have concentration based cytotoxic effect.It is thought that the results about of monoterpens and essential oils would lead forthe future investigations about using antineoplastic therapy and in vivo.