Sivil hava trafik radarlarında yer-yer hatlarından gönderilen hava resimlerinin şifrelenmesi
Encryption of air picture that is transmitted through civil air traffic control radars? ground to ground lines
- Tez No: 181601
- Danışmanlar: PROF.DR. YAŞAR HOŞCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Havacılık Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Aeronautical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Air Traffic Control Center, Air Picture, Encryption, Symmetric Encryption, Public Key Encryption
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
Günümüzde şifreleme, bilgi güvenliği için anahtar faktör haline gelmektedir.Önemsemediğimiz bir çok bilgi başkalarının dikkatini çekebilir. Sivil Hava TrafikRadarlarının yer-yer hatlarındaki haberleşme bunlardan biridir. Bu haberleşme hassasbilgiler içermektedir ve uçuş emniyeti için çok önemlidir. Haberleşmedeki herhangi birkontrolsüz değişiklik veya kesinti, havada beklenmedik facialara yol açabilir.Korunmayan verilerin sonucu olarak ortaya çıkabilecek herhangi bir kazayı önlemek için,Sivil Hava Trafik Kontrol Merkezi ile radarlar arasındaki hava resmi haberleşmesiyazılım tabanlı araçlarla, alma ve göndermeden önce şifrelenebilir ve şifresi çözülebilir.Bu çalışmada, veri transferi için, gizli anahtarlı şifreleme yordamı olarak İleri ŞifrelemeStandardı (Advanced Encryption Standart) yordamı; anahtar transferi için, açık anahtarlışifreleme yöntemi olarak, RSA (Ronald Rivest, Adi Shamir ve Leonard Adleman)yordamı seçilmiştir.Çalışmanın bulguları, Sivil Hava Trafik Kontrol Merkezi ile radarlar arasındakihava resminin, bilgi güvenliğini ve uçuş emniyetini sağlamak amacıyla, herhangi birkabul edilmeyecek gecikmeye sebebiyet vermeden, yazılım tabanlı şifreleme araçları ileşifrelenebileceğini göstermektedir.Anahtar Kelimeler : Hava Trafik Kontrol Merkezi, Hava Resmi, Şifreleme, GizliAnahtarlı Şifreleme, Açık Anahtarlı Şifreleme.
Özet (Çeviri)
Nowadays, cryptography is becoming a key factor for information security.Most of the data that we don?t care may take attention of others. Civil Air Traffic ControlRadars? ground to ground communication is one of them. This communication is veryimportant for flight safety and includes sensitive data to be protected. Any uncontrolledchange and break on communication may cause unexpected catastrophe in the skies. Inorder to prevent any accident which may occur as a result of unprotected data, the airpicture communication between Civil Air Traffic Control Center and radars can beencrypted and decrypted with software based tools before sending and receiving airpicture. In this study, Advanced Encryption Standard algoritm is selected as symetricencryption algoritm for data transfer and RSA (Ronald Rivest, Adi Shamir and LeonardAdleman) algoritm is selected as public encryption algoritm for key transfer.The findings of the study show that the air picture between Civil Air TrafficControl Center and radars can be encrypted with software tools without causing anyunacceptable delay to provide information security and fligt safety.