Trafik güvenliği bağlamında ulaşım planlamasında coğrafi bilgi teknolojileri
Application of geographical information technologies in transportation planning in the context of traffic safety
  1. Tez No: 181602
  2. Yazar: BURHAN GÜVENAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALPER ÇABUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Trafik, Ulaşım, Traffic, Transportation
  6. Anahtar Kelimeler: Eskişehir, CBS, Ulaşım Planlaması, Uzaktan Algılama, Trafik Kazalarıi, Eskişehir, GIS, Transportation Planning, Remote Sensing, TrafficAccidentsii
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama ve Coğrafi Bilgi Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
CBS yardımıyla planlamada, sorunu hızlı bir şekilde tanımlayıp hızlı veetkin çözüm üretilebilmek mümkün olabilmektedir. Uzaktan algılama ve CBS'ninulaşım planlamasında kullanımı, verilerin elde edilmesinde, güncellenmesinde,toplanan istatistiksel verilerin bilgi sistemleri yardımı ile incelenmesinde velokasyona bağlı çözümlerin kısa zamanda ve doğru şekilde üretilebilmesinde sonderece önemlidir. Bu araştırmada, Eskişehir kent merkezindeki ulaşım sorunsalınabağlı olarak, trafik kazaları verileri, CBS ve Uzaktan Algılama yardımıyla analizedilmiştir. Bu kapsamda belirlenmiş olan trafik kazalarının yoğun olduğu kritiknoktalara göre, Eskişehir ulaşım planı kararlarının yeniden gözden geçirilmesiamacıyla yapılacak çalışmalar için önemli olan bilgiler oluşturulmuştur.Çalışmada Eskişehir Kenti örnek olarak kullanılarak ulaşım planlamasında CBSve Uzaktan Algılama tekniklerinin önemi ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
By the help of complete database management techniques of GIS, it is veryeasy to update all the data quickly so emergency planning can be made as far aspossible. By the help of GIS in planning, iIt is possible to define the problemsquickly and determine results effectively and quickly. The use of remote sensingand GIS is very important in transportation planning to update and obtain the data,examine the collected statistical data by the aid of information systems andgenarate location independent solutions quickly and accurately. In this study,according to transportation problems in the centre of Eskişehir, trafic accidentdata analysed by GIS and remote sensing. Within this context, data can be usedfor revision of the transportation planning studies was produced depending criticalpoints which densely traffic accidents occurred. The importance of GIS andRemote Sensing in transportation planning determined in this study usingEskişehir City as a case.