Afyon atık mermer tozları ve sırnak asfaltitlerin atık depolama alanları tabakalarında kullanılması
Afyon waste marble powders and sırnak asphaltites in the landfill liners
- Tez No: 181608
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. İSMAİL ZORLUER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Katı atık depolama alanı, Asfaltit, Bentonit, Elektriksel iletkenlik, solid waste storage area, asphaltite, pH(phenyl), bentonite, electrical conductivity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Afyon Kocatepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yapı Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalışmada; Geçirimsiz kil tabakalarında, Afyon atık mermer tozu ve Şırnak Asfaltit tozlarının kullanılabilirliği araştırılmıştır.Geçirimsiz kil tabakası olarak kaolin (%90) ve bentonit (%10) kullanılmışve 90K10B olarak adlandırılmıştır. Bu kil karışımına %5, %10, %15 oranındamermer tozu ve asfaltit tozu ilave edilmiştir.Hazırlanan her bir karışım üzerinde Geoteknik (üç eksenli, permeabilite,dane çapı dağılımı, Atterberg kıvam limitleri, elek analizi ve hidrometredeneyleri), kimyasal (Ph, Elektriksel iletkenlik, Katyon Değişim Kapasitesi)deneyleri uygulanmıştır.Deneylerdeki sonuçlar literatür ve katı atık yönetmeliği ile karşılaştırılmışve her iki malzemenin de geçirimsiz tabakalarda kullanılabilirliğine kararverilmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, kaolin (%90) and bentonite (%10) was used as impermeableclay layer and this layer is named 90K10B. Marble powder and asphaltite powderare added to this mix as %5, %10, %15 ratio.Experimantal tests performed all at the mixtures that geotechnical, (trialexcel , permeability, Gronulometer, Atterberg limits, elect analysis andhydrometer experiments), chemical (Ph, electrical conductivity, Catyoneexchange capacity) experiment are applied on the mix.The results also that experiments, comparisons with literatüre and solidwaste regutation and was decided to used at landfill liners at two materials.