Cp*2Mo2O5 dimerinin sulu ortamda tiyoglikolik asitle indirgenmesiyle oluşan [{Cp*Mo(SCH2COO)}2(µ-s)] bileşiğinin sentezi ve karakterizasyonu
Reduction of Cp*2Mo2O5 dimer by thioglycolic acid in an aqueous medium: Synthesis and structure of [{Cp*Mo(µ-SCH2COO)}2(µ-S)]
- Tez No: 181655
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FUNDA DEMİRHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Karboksilato ligantları, C-S Bağ Aktivitesi, Hidrokso Ligantlar, Metal-Metal Bağları, Molibden, Okso Ligantlar, Sulu Organometalik Kimya, Tungsten, Carboxilato ligands, C-S Bond Activation, Hydroxo Ligands, Metal-Metal Bonds, Molybdenum, Oxo Ligands, Aqueous Organometallic Chemistry, Tungsten
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 75
Özet
Bu çalışmada [Cp*M(CO)3] Na (M= Mo, W) tuzunun asidik ve bazik koşullarda (NaOH,NaOCl, HNO3) H2O2 ile verdiği yükseltgenme reaksiyonları incelenerek oluşan ürünlerin yapılarıspektroskopik yöntemlerle (1H NMR, IR) aydınlatılmıştır. Cp*2M2O5 (M= Mo, W) bileşiği saf olarak,yüksek verimde elde edilememiş, ana ürün olarak [Cp*M(CO)3]2 dimeri (M= Mo, W) elde edilmiştir.Cp*2Mo2O5 kompleksinin MeOH-H2O ortamında, CF3COOH varlığında tiyoglikolik asit(HSCH2COOH) ile indirgenmesi sonucunda [Cp*Mo(µ-SCH2COO)]2(µ-S)] bileşiği elde edilmiştir. Bureaksiyon süresince tiyoglikolik asidin; ligant olarak, Mo (VI)' yı Mo (IV)' e kendiliğinden indirgeyiciolarak, C-S bağının indirgenerek ayrılmasında substrat olarak davrandığı görülmüştür.Kompleksin yapısı çeşitli spektroskopik yöntemlerle (Kütle, 1H NMR, EPR) ve X Ray TekKristal Difraktometresi yöntemiyle aydınlatılmıştır. Bileşiğin moleküler yapısı üç bacakla paylaşılan,dört bacaklı iki piyano taburesi olarak tanımlanmıştır.Mo-Mo bağ uzunluğunun 2.792(7) à değerinde olması diyamagnetik bileşiklerdeki metal-metalbağ uzunluğuyla uyumludur.Cp*2Mo2O5 kompleksinin CH3COOH varlığında MeOH-H2O ortamında tiyoglikolik asitle(HSCH2COOH) gerçekleştirilen reaksiyonu sonucunda ele geçen ürünün yapısı aydınlatılamamıştır.Cp*2Mo2O5 kompleksinin MeOH-H2O ortamında, CF3COOH varlığında 2-metil-2-propantiyol(CH3)3CSH ile indirgenme reaksiyonu gerçekleştirilmiş, oluşan ürünün 1H NMR verilerideğerlendirildiğinde Cp*Mo(O)2(StBu) kompleksi olduğu sonucuna varılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study ?high oxidation state organometallic chemistry? in aquoeus medium, the oxidation- +reactions of the salt [Cp*M(CO)3] Na (M= Mo, W) with H2O2 in acidic and basic conditions (NaOH,NaOCl, HNO3) have been examined and the structures of products have been investigated byspectroscopy methods (1H NMR, IR).The compound Cp*2M2O5 (M= Mo, W) couldn?t be obtained purely in high yield instead dimerof [Cp*M(CO)3]2 (M= Mo, W) have been obtained as the main product.As a result of the reduction of Cp*2Mo2O5 with thyoglikolic acid (HSCH2COOH) in MeOH-H2Omedium and existence of CF3COOH, [Cp*Mo(µ-SCH2COO)]2(µ-S)] have been examined. During thisreaction, the thioglikolic asid acts as a natural reducing agent of Mo (VI) into Mo (IV), as a ligand, andas a substrate for C-S bond reduction. The structures of products have been investigated by1spectroscopy methods (Mass, H NMR, EPR) and single crystal X-Ray difractometry. The structure ofthe compound have been reported as containing two four-legged piano stools that share three legs.The Mo-Mo distance of 2.792(7) à indicates metal-metal bonding, in agreement with thecompound diamagnetism.The struct of the product of the reaction of Cp*2Mo2O5 with thyoglikolic acid (HSCH2COOH) inMeOH-H2O medium and existence of CH3COOH couldn?t be identified.The reduction reaction of Cp*2Mo2O5 with 2-metil-2-propantiyol ((CH3)3CSH) in MeOH-H2Omedium and existence of CF3COOH have been obtained and after examining the 1H NMR results oftthe product it?s reported that it can be the complex Cp*Mo(O)2(S Bu).