Türkiyede bulunan bazı üzüm türlerinin çekirdeklerindeki e-vitamini miktarının HPLC ile tayini
Determination of vitamin e amount in some grape seeds in Turkey by HPLC
- Tez No: 181656
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: HPLC, tokoferol tayini, E-vitamini, tokoferollerin ekstaksiyonu, üzüm çekirdeği.X, HPLC, determination of tocopherols, vitamin E, extraction of tocopherols, grape seed.X
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada üzüm çekirdeklerinde bulunan tokoferollerin nitel ve nicel tayini için HPLC yöntemiçalışma şartları C-18 kolonu kullanılarak optimize edilmiştir. Önce çekirdekler yıkanıp kurutularak3,0000 ± 0,0002 gram tartılıp havanda ezildikten sonra iki defa 25 ml hekzan ile bir saat ekstrakteedilmiştir (25 ml x 2). Her ekstraksiyondan sonra elde edilen ekstrakt mavi bant süzgeç kağıdındansüzülerek birleştirilmiş ve hekzan ile 50 ml'ye tamamlanmıştır. Daha sonra optimize edilen şartlardaanaliz edilmişlerdir.C-18 kolonda % 99,99 n-hekzan ve % 0,01 izopropil alkol dakikada α, δ, ve γ-tokoferoller ayrılmışolup 295 nm dalga boyunda UV-V S dedektörde ölçülmüşlerdir. mobil fazının 2 mL / dak. Hızında 9bileşimi çeren n-hekzan olarak belirlenmiştir. Akış hızı 2 ml / dak. olarak ayarlandığında 295 nm dalgaboyunda ölçümler alınmıştır.Tokoferollerin ayrılması µ-porasil kolon da denenmiş olup C-18 kayrılma olonu için belirlrnenmkoşullarda ayrılmadıkları saptanmıştır. stenen ayrılma % 99,92 n-hekzan ve % 0,08 izopropil alkolmobil fazının 1 mL / dak. akış hızında gerçekleştirilmiştir.Örnekler optimize edilen şartlarda HPLC ile analiz edilmiştir. 21 farklı tür üzüm çekirdeğindeki α-tokoferol miktarları 2 ile 40 µg/g arasında bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, HPLC method was optimized by using C-18 column in the quantitative and qualitativedetermination of tocopherols in grape seeds. Firstly, the seeds were dried, weighed to3.0000 ± 0.0002 gram and extracted for one hour with 25 ml hexane after grinded (25 x 2). Eachextract was filtered with blue band fitler paper and completed to 50 ml with hexane. Then, it wasanalyzed under the optimized conditions.α, δ, ve γ-tocopherols were separated in 9 minutes in C-18 column by using 99.99 % n-hexane and0.01 % isopropyl alcohol at 295 nm with UV_VIS detector. The measurements were taken at 295 nmwavelength when flowrate was adjusted to 2 ml / min.In the separation of tocopherols µ-porasil column was also tried, however it was investigated thatoptimized conditions for C-18 column did not work. The desired separation was performed with99.92 % n-hexane and 0.08 % isopropyl alcohol as mobile phases when 1 ml / min flowrate was used.The samples were analyzed with HPLC under the optimized conditions. The tocopherol amounts in21 different grape seeds were found to range between 2-40 µg / g.