Bilgisayar yardımı ile binalardan enerji kayıp ve kazançlarının hesabı
Calculation of energy gain and loss in buildings by computer
- Tez No: 181669
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM PARMAKSIZOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Enerji kaybı, enerji kazancı, yalıtım, Energy loss, energy gain, insulation
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Enerji Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Bilim ve Teknoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Bu çalışmada konut olarak kullanılan binalar için enerji kayıp ve kazançları geliştirileniki ayrı bilgisayar programı ile hesaplanmıştır. Enerji kayıplarının hesabında TürkStandartları Enstitüsünün TS825 ?Binalarda Isı Yalıtım Kuralları? standardındaönerilen metot kullanılmıştır. Hesaplama sürelerini kısaltmak ve hesap doğruluğunusağlamak için Microsoft Visual C# programlama dili kullanılarak bir programgeliştirilmiş, ele alınan örnek bir proje ile bilgisayar programının sonuçları kontroledilmiştir. Enerji kazançlarının hesabında ASHRAE'nin önerdiği ?Konutlarda Soğutmave Isıtma Yüklerinin Hesabı? baz alınarak Microsoft Visual C# programlama dili ileenerji kazancı hesaplayan bir program geliştirilmiş, ele alınan örnek proje için değişikyalıtım senaryoları kullanılarak bilgisayar programının sonuçları kontrol edilmiştir.Bilgisayar kullanılarak gerçekleştirilen hesaplar, hesap süresini kısaltmakta vekullanıcının hata yapmasını önlemektedir. Çalışmada geliştirilen bilgisayar programlarıile binalarda enerji kayıp ve kazanç hesapları pratik ve hatasız olarakgerçekleştirilebilmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, the energy gains and losses will be calculated by two separate programsdeveloped. For the energy gain calculations, TS825 ?Thermal Insulation in Buildings? ofthe Turkish Standards Institution is utilized. A computer program is developed in orderto shorten the time consumed during calculations and reduce the miscalculations. It iswritten using Microsoft Visual C# 2005 programming language. The exampleconsidered in this study is initially prepared manually and afterwards re-preparedutilizing computer. Following this, the end results are compared. For the cooling loadcalculations of buildings, ASHRAE?s Fundamentals suggested method ?ResidentialLoad Calculations? is utilized. Again, a computer program is written with MicrosoftVisual C# 2005 programming language that uses this method. An example project isconsidered with different scenarios and load calculations are made both manually andby the computer program, later the results are compared. The calculations that aremade using a computer provide users with speed and also reduce chances ofmiscalculation. With the programs that are developed in this study, residential energycalculations can be carried out more practically/more efficiently.